Tuintips september 2020
Heerlijke nazomeren
In september worden de dagen steeds een stukje korter. De meeste hitte is nu wel voorbij, maar dit jaar zal de maand september warmer zijn dan normaal. Je kunt een zonovergoten dag van 30 graden verwachten, maar ook een regenachtige dag met slechts 17 graden is ook zeker geen uitzondering. De ochtenden worden opgesierd door aparte lichtval, nevel en berijpte spinnenwebben, dat is nog eens écht genieten.
Vruchtgewassen
Verschillende vruchtgewassen zijn aan het afrijpen. Denk aan druiven, bramen, appels, peren, etc. Vogels vinden deze vruchtgewassen ook heerlijk, dus bescherm je oogst indien mogelijk met een net. Fruit dat al van de boom of plant is afgevallen is nu prima te consumeren; lekker uit de hand of verwerk ze in een chutney of compôte.
Vijgen
Vijgen worden steeds vaker aangeplant. Deze groeikrachtige mediterrane planten kunnen een behoorlijke opbrengst geven. Zorg ervoor dat de vruchten de kans krijgen voldoende af te rijpen, dan zijn ze het lekkerst. Veel planten worden geïmporteerd en geven wisselende resultaten qua vruchtzetting. Het ras ‘Brown Turkey’ wordt in Nederland gekweekt. Vruchtzetting is hierbij gegarandeerd.
Najaarsplanten
Ons tuincentrum staat momenteel weer vol met de mooiste najaarsplanten. September is een prima maand om nieuwe planten in de tuin te zetten of oude planten te verplanten. Ook is het een ideale tijd om dode planten te vervangen die vanwege de droogte of aantasting door bijvoorbeeld de buxusmot, het loodje hebben gelegd.
Hagen
In de loop van de maand is het kluit- en wortelgoed weer verkrijgbaar, zoals haagjes van beuk, haagbeuk en haagliguster. Kleine, lage haagjes zijn nu al verkrijgbaar. Denk hierbij aan Euonymus-soorten, taxus in pot, coniferen in pot en Ilex crenata-soorten (Japanse hulst).
Rozen
Hoewel de beste planttijd in het najaar ligt, loopt de beschikbaarheid van rozen al weer terug. Zoals heel veel planten in dit rare Corona jaar, zijn rozen eerder op dan normaal. Dit gold met name voor klimrozen.
Eenjarige planten
Eenjarige planten of bloemen in bakken en potten raken rond deze tijd uitgebloeid. Deze kun je het beste vervangen. Bijvoorbeeld met winterviolen, skimmia, viburnum, heide of besheestertjes. Aanbod genoeg in ons tuincentrum! Ben je gek op de herfst en kun je niet wachten? Creëer een hoekje met een bolchrysant, wat asters en een paar pompoenen of sierkalebassen.
Tuinklussen in september
- Blijf je gazon nog maaien deze maand, dit kun je wel minder vaak doen dan voorgaande maanden. Zorg er ook voor dat je het niet te kort maait. Kale stukken gras kun je nog bijzaaien of vervangen door kant en klare grasrollen. Bemest het gazon met meststof met een laag stikstof(N) gehalte. Sterk de winter in betekent ook sterk de winter uit.
- Verwijder onkruid en breng een laag compost aan tussen de planten. Dit kan in de komende maanden in de grond trekken en zorgt voor betere worteling. Daardoor zullen je planten in het voorjaar groeikrachtiger en sterker zijn. Bovendien zijn de planten dan minder vatbaar voor ziekten en plagen.
- Het is nu dé tijd om bollen te planten. Denk hierbij aan sneeuwklokjes, krokussen, narcissen, hyacinten, tulpen en lelietje-van-dalen. Bollen kun je uiterlijk in december planten.
- ‘Scheur’ je planten! Dit geldt voor planten die al langer op dezelfde plek staan en op den duur in groei teruglopen. Je kunt ook delen van de plant ‘scheuren’ en vervolgens één of meerdere delen terugplaatsen. Ook als het hart kaal is, kun je deze methode toepassen.
- Snoei bomen en heesters. Dit geldt voornamelijk voor steenvruchtbomen zoals perziken-, abrikozen-, kersen en pruimbomen. Deze bomen hebben rond deze tijd de minste kans op loodglansziekte. Ook de walnoot, kastanje, berk en esdoorn kun je het beste rond deze tijd snoeien. Voor hen geldt dat rond deze tijd de kans op bloedingen gering is.
- Maak de vijver schoon! Veel water- en oeverplanten beginnen nu af te sterven. Haal regelmatig dode stengels en bladeren uit het water. Hiermee voorkom je rotting in de vijver. Dit geldt ook voor bladeren die van de bomen in de vijver vallen. Dit kun je ook voorkomen door een net over de vijver te spannen.