Tuintips juni 2019

Rozen

Juni is de maand van de rozen. Het aanbod is dan maximaal en het assortiment zeer uitgebreid. Het mooie is dat je in deze periode goed kunt zien wat je koopt, omdat er veel in bloei staat. Naast de hortensia is de roos het enige houtige en winterharde gewas dat, in de meeste gevallen, tot in de herfst doorbloeit.

Er zijn klimrozen, grootbloemige rozen, trosrozen in struikvorm, miniatuurrozen, stamrozen, ramblers, wilde rugosa rozen en bodembedekkende Bijenweelde rozen verkrijgbaar.

Van oudsher worden rozen vaak gekocht om hun geur. Waar de ene roos nauwelijks geurt, kan de ander bedwelmend zijn. Gelukkig staat de geurintensiteit duidelijk op het etiket aangegeven. De toppers zijn wat dat betreft de NIRP rozen. Deze lijn krijgt de maximale 5 sterren voor geur.

Met uitzondering van mini-/miniatuurrozen zijn rozen minder geschikt voor potten en bakken, omdat ze graag diep wortelen. Rozen verlangen een zonnige standplaats, goede humeuze grond, het liefst vermengd met rozengrond. Gebruik rozenmest als de rozen in volle bloei staan.

Wanneer de groeiomstandigheden voor de roos optimaal zijn, zijn ze minder gevoelig voor bijvoorbeeld luis, meeldauw en sterroetdauw. Uitgebloeide bloemen kun je wegknippen tot op het vijfblad.

 

Vlinders

Het is heerlijk om vlinders van bloem tot bloem te zien fladderen. Maar welke bloemen vinden zij nou zelf aantrekkelijk?! De vlinderstruik (Buddleya) kent bijna iedereen wel. Dit is één van de weinige heesters die vlinders aantrekken, maar tegelijk wel een topper. De meeste vlinderlokkers moeten we zoeken bij de vaste planten. De belangrijkste zijn: Lavendel, Verbena bonariensis (IJzerhard), Sedum spectabile (hemelsleutel), Herfstaster, Eupatorium cannabium (Koninginnekruid), Echinacea (Zonnehoed) en Origanum vulgare (Wilde Marjolein of Origano).

 

Zomerbloeiers

Het aanbod zomerbloeiers is enorm. Vul gerust je potten en bakken en je hebt er tot diep in de herfst plezier van. De groei is in juni het snelst. Verwijder regelmatig de uitgebloeide bloemen (zaadvorming kost energie) en mest extra bij.

Een andere groep waarvoor eigenlijk hetzelfde geldt, zijn de kuipplanten. Deze (vaak tropische) planten zijn eveneens niet winterhard, maar kunnen wel worden overgehouden.

 

Water

We gaan mogelijk weer een droge periode tegemoet en de planten en tuin bewateren vergt de nodige aandacht. Af en toe flink water geven is namelijk beter dan steeds een beetje. Daarnaast helpt gemaaid gras tussen de planten, kort geknipt snoeiafval of uitgetrokken onkruid tegen uitdroging.

Water opslaan kan d.m.v. regentonnen of andere afsluitbare bakken of in een vijver.

 

Siertuin

Maai het gras van het gazon niet te kort, dan blijft het langer groen. Als het maaisel fijn genoeg is, kan het blijven liggen.

Een bloeiende, eenjarige lathyrus is een genot voor oog en neus. Deze kleurige en geurige klimmer kun je echt overal langs laten klimmen. Probeer ook eens fruit in de siertuin; dit verhoogt niet alleen de sierwaarde, maar je plukt er ook de vruchten van. Voorbeelden zijn bessenstruiken, druif en kiwi als klimmer en aardbei als onderbeplanting.

 

Snoei

Juni is een goede maand om te snoeien. Dit geldt sowieso voor hagen, zoals de buxus/hulst, taxus, beuk en liguster. Ook coniferen, de laurier en diverse bladverliezende heesters kunnen gesnoeid worden, behalve als ze bloeien of nog moeten gaan bloeien. Een bijkomend voordeel is dat ze in de zomer minder water verbruiken en dus ook minder bewaterd hoeven worden.

Diverse vaste planten, zoals Alchemilla (vrouwenmantel), Rudbeckia zonnehoed), en Nepeta (kattenkruid) kunnen worden teruggeknipt. Zo maak je weer een fris gewas met eventueel een tweede bloei. Bij Delphinium (ridderspoor) knip je de uitgebloeide bloemen eruit.

 

Veel tuinplezier!

 

Toon filters Verberg filters

Filter producten

Vacatures