Tuintips augustus 2020
In augustus zijn er weinig activiteiten in de tuin. Het is nog warm en de groei is eruit. Veel mensen zijn op vakantie en de thuisblijvers genieten liever van het mooie weer en een drankje op het terras als goed alternatief.
Droogte
Vorig jaar hadden we een gortdroge zomer en ook dit jaar lijkt het die kant op te gaan. Als ik om me heen kijk valt op dat steeds meer coniferen, met name oudere, hogere hagen en solitairen op zandgronden, het laten afweten. Daar waar met regelmaat gesproeid wordt, zien de coniferen er beter uit. De stand van het grondwater zakt en dus zal de bovenlaag van de grond droger worden. Nu ook het sproeien een ‘dingetje’ gaat worden is het goed om na te denken over planten die het goed doen op drogere grond.
Planten voor droge grond
Voor een plek in de zon zijn planten geschikt met een Mediterraans tintje. Denk dan niet alleen aan palm-, olijf en vijgenbomen. Ook Acanthus, lavendel, Origanum, kogeldistel (Echinops), vlinderstruik, brem, ezelsoren (Stachys), passiebloem, Lavatera zijn hier voorbeelden van. Rozemarijn, sedum, Perovskia, kattenkruid (Nepeta), asters en diverse grassen zijn ook uitermate geschikt.
Kenmerkend voor deze planten is het stevige, vaak harde, soms dik of grijze blad, die de verdamping tot een minimum beperken. Dit in tegenstelling tot hortensia, Rudbeckia en Eupatorium en vele anderen.
In de schaduw komen b.v. broodboom(Aucuba), schoenlappersplant (Bergenia), vigerhoedskruid (Digitalis), maagdenpalm(Vinca) en dovenetel (Lamium) beter tot hun recht.
Tuinklussen
- Veel hoeft er niet gesnoeid te worden. Eventueel kunnen hagen van aalbessen, zwarte bessen en frambozen licht gesnoeid worden. Snoeisel kan prima blijven liggen. Dit vermindert de verdamping wanneer je je planten besproeit.
- Verwijder onkruid en uitgebloeide bloemen, b.v. lathyrus, lavendel. Je kunt het beste de uitgebloeide bloemen van uitbundig bloeiende eenjarigen verwijderen, tenzij je het zaad wil oogsten om volgend jaar weer uit te zaaien.
- Ontwikkeling van zaad kost energie en het is ook niet fijn als door de hele tuin dezelfde planten terugkomen.
- De groei van de planten is er in augustus wel uit, de planten harden af. Hierdoor hebben ze minder water nodig. Bovendien zijn de ochtenden vaak vochtiger. Als er water gegeven moet worden, kan dit beter ’s ochtends vroeg gebeuren. Schimmels slaan in deze periode namelijk veel sneller toe. Maar ’s avonds kan natuurlijk ook.
- Het gazon moet nog steeds met regelmaat gemaaid worden. Niet te kort en het maaisel kan blijven liggen. Maai bij voorkeur ’s avonds. Als je hecht aan een groene grasmat, zal je met regelmaat moeten sproeien. Bij spaarzaam gebruik van water zal het gras snel(ler) bruin worden. Erg is dit niet, want een ‘dode’ grasmat herstelt erg snel.
- Hou het waterpeil van de vijver in de gaten, zeker bij vijvers met een moerasgedeelte. Het is zonde als dit droog komt te vallen. Vul bijtijds aan. Zorg voor voldoende schaduw en beschutting in de vijver, met name als er vis in zit.
- Bij langdurige droogte kunnen voor diverse dieren zoals vogels bakjes water in de tuin een uitkomst zijn. Ook egels hebben het in deze maanden moeilijk.
- Zonnebloemen zijn de reuzen onder de bloemen. Ondersteuning met stokken is vaak nodig. Zonnebloemen die uitgebloeid zijn kunnen heel mooi gedroogd worden, ter decoratie. De zaden kunnen ook geoogst worden om volgend jaar weer uit te zaaien. Bewaar de gedroogde zaden op een donkere, droge plek.
- Doorbloeiende rozen bloeien nog lang door en hebben nog een extra bemesting (met magnesium) nodig. Verder hoeft er weinig bemest te worden. Vooral geen stikstofrijke meststof meer gebruiken.