Tuintips januari 2021

Laten we met nieuwe moed het nieuwe jaar ingaan, en de kansen die er zijn, benutten. Want zeker tot in de zomer zullen we nog rekening moeten houden met beperkingen. De tuin of het balkon kan ook het komende voorjaar en de zomer voorzien in de nodige rust, inspanning en ontspanning.

Tot en met in ieder geval 19 januari zijn de meeste winkels, waaronder Tuincentrum Eurofleur gesloten. Eurofleur voorziet wel in de mogelijkheid bepaalde plantgroepen online te bestellen. De groepen fruitbomen, kleinfruit en klimplanten zijn ruim gesorteerd.

 

Reflectie

Januari is een maand van reflectie. In de tuin is er nog niet zoveel te doen. Benut de gelegenheid om terug te kijken en bedenk of de tuin/het balkon afgelopen jaar naar wens was. Deze ervaringen kun je meenemen in je plan voor het komende jaar.

Voorbeeld: Ben je tevreden met de logistiek in de tuin; kun je de kortste route nemen van achterdeur naar container en de schuur of irriteer je je aan dat stukje gras wat er tussen ligt.

Januari is de perfecte maand om hier wat aan te doen. Bedenk alvast wat voor planten je aan wilt schaffen en houd rekening met groeiwijze, winterhardheid en bloeiperiode. Aangezien het voorjaar en de zomer steeds droger wordt, is het goed jezelf te verdiepen in droogte minnende planten, aanschaf van een regenton, mogelijkheden tot ontkoppeling regenpijpen etc.

 

Vorstperiode

Sommige dingen kun je in januari beter niet doen. Denk aan snoeien, planten en verplanten van geen bladhoudende vaste planten. Laat ook het gazon met rust. Houd bij alles wat je doet rekening met de mogelijkheid van een (pittige) vorstperiode in januari/februari. Vooral met veel wind erbij ligt uitdroging op de loer, maar ook zonder wind kunnen heldere nachten (blad)schade opleveren. Zet alle potten en bakken zoveel mogelijk bij elkaar, bij voorkeur onder een afdak.

 

Vogels

Zolang het niet vriest, kunnen vogels hun eigen kostje bij elkaar scharrelen. Als het wel vriest wordt bijvoeren zeer gewaardeerd. Vogels moeten gevarieerd eten. Vitamines en vetten zijn belangrijk, maar vermijd teveel zouten, zoals in brood. Door het ontbreken van zouten is speciale vogelpindakaas zeer geschikt. Stukjes fruit, zoals appelschillen zijn zeer geschikt vanwege de vitamines. Als een gebrek aan vitamines dreigt, gaan vogels op zoek naar de jonge knoppen van krokussen, Forsythia en andere gewassen, dus het is verstandig om je fruitafval voor de vogels te bewaren. Zorg daarnaast voor water tijdens een langere vorstperiode. Als er sneeuw ligt, is dit niet nodig. Overgebleven oliebollen zijn vanwege het vetgehalte ook prima voer voor vogels.

Vogels mogen ook buiten het winterseizoen bijgevoerd worden. Het is bij vogels geen kwestie van gewenning. Ze zien het hooguit als een extraatje. Het is bovendien leuk om ze aan het werk te zien.

 

Kalk strooien

Verzuring van de grond is een universeel probleem. Ook de tuin heeft daarmee te maken, met name op zandgronden. Op zure gronden zijn voedingselementen minder goed opneembaar. Hierdoor kan gebrek optreden wat b.v. vergeling van gazons veroorzaakt. Tuinkalk zorgt ervoor dat de pH-waarde verhoogd wordt, wat resulteert in een betere opname van de voedingselementen.

Korrelkalk kan op elk moment worden gegeven. Poederkalk is beter bij nattigheid, omdat het nogal kan stuiven. Kalkgiften in coniferen/heidetuinen is niet zinvol.

 

En verder…

  • Veel bomen/heesters kunnen gesnoeid worden. Laat wintergroene planten en vroegbloeiende struiken zoveel mogelijk met rust.
  • Bladverliezers kunnen prima geplant worden. Met bladhoudende planten kun je beter wachten tot eind februari. Dan weet je bijna zeker dat de vorstperiode voorbij is.
  • Zorg voor voldoende beschutting voor bladhoudende planten die na september geplant zijn. Deze zijn vaak nog onvoldoende doorgeworteld.
  • Zorg bij sneeuwval dat de sneeuw niet te lang op bijvoorbeeld coniferen blijft liggen. De zware last kan leiden tot takbreuk en kan ten koste gaan van het model. IJzel kan ook veel schade aanrichten; hier is helaas betrekkelijk weinig tegen te doen.
  • Voorgetrokken bloembollen brengen sfeer in huis.
  • De takken van de afgedankte kerstboom kunnen dienen als beschermmateriaal voor de kwetsbare planten.
  • Een tijdelijk bevroren vijver is niet erg. Als het langer duurt kun je door een pan heet water op het ijs te zetten, gaten creëren.
  • Controleer opgeslagen bollen en knollen en kuipplanten op uitdrogen en schimmelvorming.
  • Gebruik bij gladheid geen strooizout, maar zand. Strooizout verpest het wortelmilieu van planten, met als gevolg vergeling en vermindering van groei.

 

Bloei in januari:

Kerstroos, winterjasmijn, winterheide, toverhazelaar, Viburnum Lemont. Mooi vanwege de takken zijn Cornus alba ‘Sibirica’ en C. ‘Midwinter Fire’. De wintergroene Nandina domestica is eigenlijk altijd mooi.

Toon filters Verberg filters

Filter producten

Vacatures