Tuintips februari 2021

Alles anders

Vanwege de Corona pandemie is alles anders in het begin van dit jaar. De winkels zijn dicht en planten kunnen alleen online gekocht of telefonisch besteld en afgehaald worden. Hopelijk zal dit voor maart anders zijn. Wij zijn er in ieder geval klaar voor!

 

Het voorjaar lonkt

Januari is vaak een sombere en natte maand met temperaturen waarbij schaatsen heel ver weg lijkt. Februari daarentegen kan flink uithalen met een langere periode vorst en snijdende kou. Februari is ook de voorbode van het voorjaar. De dagen worden snel langer en de zon schijnt vaker. Later in de maand kan het al lenteachtig aanvoelen, versterkt door de bloei van o.a. sneeuwklokjes, toverhazelaar, winterakonieten, kerstroos, winterjasmijn en camelia.

Voorlopig is het nog opletten. Een vorstperiode van drie weken is namelijk geen uitzondering. In de tuin valt er dan niet zo veel te doen. Maar maak wel alvast een wensenlijstje. Denk terug aan het afgelopen jaar en waar je tegen aan liep en wat je wilt veranderen. Maak een plan. Dan kun je wanneer de omstandigheden het toelaten gelijk aan de slag.

 

Winterbloeiers

Elke bloem in de winter valt op en geeft de kale tuin meteen sfeer en kleur. In de andere seizoenen vallen deze bloemen vaak weg in de bloeiende massa. Daarmee is het belang van winterbloeiers meteen weergegeven. Hieronder hebben we een aantal winterbloeiers voor je op een rijtje gezet.

 

Vaste plant:

Het belangrijkste voorbeeld is de kerstroos. Deze vind je voornamelijk bloeiend in wit, maar de kleuren kunnen variëren van roze tot rood en van crème tot groen. De winterviool bloeit in diverse kleuren zolang het niet vriest. Bij vorst bevriezen de bloemetjes. Na de vorst gaan er weer nieuwe knopjes open.

 

Wintergroene heesters:

  • Camellia; voornamelijk wit, roze, rood.
  • Skimmia met kleurige trossen knopjes (de eigenlijke bloei vindt later plaats).
  • Viburnum tinus.
  • Mahonia, stekelig en geelbloeiend. De cultivar ‘Soft Caress’ is fijnbladig en prikt niet.
  • Pieris japonica
  • Sarcococca met sterk geurende, witte hangende klokjes.

 

Bladverliezende winterbloeiende heesters:

  • Winterheide.
  • Hamamelis, toverhazelaar met gele, oranje, rode lintvormige trosjes.
  • Chimonanthus praecox, meloenboompje, lage heester met geurende lichtgele klokjes.
  • Forsythia intermedia.
  • Viburnum bodnantense; wit-roze bloeiend.

 

Heester/boom:

  • Cornus mas kom je als boom en als heester tegen, geelbloeiend.
  • Prunus subhirtella ‘Autumnalis’, sierkers in wit en roze.

 

Klimplanten:

  • Jasminum nudiflorum, winterjasmijn, geelbloeiend
  • Clematis cirrhosa; semi-groenblijvend en in Nederland matig winterhard, maar met de huidige winters zeker het proberen waard. Kleurschakeringen van wit naar rood.

 

Bij vorst en sneeuw

Houd de buitenkranen nog maar even afgesloten. Flinke sneeuwval? Let dan op de grote massa sneeuw die op de coniferen blijft liggen. Deze kan flinke schade opleveren. Je kunt de sneeuw er het beste af halen.

 

Andere tips bij vorst en sneeuw

  • Loop niet op het gazon, je kunt het gras kapot maken.
  • Probeer een paar openingen in de vijver te houden.
  • Denk aan de vogeltjes; voer ze bij met vetbollen, vogelpindakaas of met gewone stukjes fruit. Een schoteltje water met gaas erover is van essentieel belang als er geen sneeuw ligt.
  • Borstel de vogelhuisjes vast uit en repareer ze waar nodig.
  • Houdt hortensia’s in de gaten. De jonge knoppen zijn erg gevoelig. Trek er vliesdoek overheen bij stevige wind.

 

Vorstvrij weer

Onkruiden beginnen bij vorstvrij weer al snel en flink te groeien, maar zijn extra makkelijk te verwijderen. Doe dit met de hand en schoffel zo weinig mogelijk. Dit is ook een mooie tijd om de groene aanslag en mos van je bestrating en terras te verwijderen met een hogedrukreiniger. Hier heeft u het hele jaar plezier van. Strooi de voegen af met wit zand of brekerzand.

Strooi tuinkalk over gazon, moestuin en tussen de planten. Dit voorkomt verzuring van de grond en bevordert opname van de voedingsstoffen in het seizoen. Dit is niet zinvol bij zuur minnende planten zoals heide- en conifeerachtige.

 

Je kunt weer gaan snoeien.

De fruitstruiken- en bomen zijn aan de beurt! Let op; steenvruchten als kersen, pruimen, perzik e.d. worden in verband met kans op loodglansaantasting na de oogst pas gesnoeid.

Later in de maand kunnen groenblijvende heesters indien nodig worden gesnoeid. Let op; Walnoot, Esdoorn, Berk, Druif, Kiwi kunnen gaan bloeden. Deze kun je het beste pas snoeien als ze vol in blad staan of in het najaar. Struiken, bomen en klimmers die vroeg in het voorjaar bloeien het liefste niet snoeien als het niet nodig is. Voor planten en verplanten van groenblijvende heesters wachten we liever nog tot maart met snoeien (als de omstandigheden het toelaten). Voor bladverliezende heesters en bomen is dit geen probleem.

 

Tuinweetje: Theezakjes

Gebruikte theezakjes kunnen prima gebruikt worden in de tuin. De thee bevat tannine en voedingstoffen, die kunnen dienen als natuurlijke meststoffen. Het zakje zelf is o.a. gemaakt van vezels van de stengels van de abaca plant, een bananensoort. Plastic wordt met ingang van 1 januari 2021 niet meer gebruikt in de zakjes en daarom kunnen ze gebruikt worden in de tuin, op de composthoop of in de gft-bak. Wel even touwtje met label verwijderen. Thee houdt, evenals koffiedik, vanwege de geur ongedierte op een afstand.

 

Aanbod

Vanaf februari hebben we bij Eurofleur alles alweer aangevuld met bomen, heesters, klimplanten, fruit en vaste planten. Met name de planten uit Italië springen dan in het oog! De eenjarigen, kuipplanten, groenten en waterplanten laten nog even op zich wachten. Daarvoor is het nog te vroeg en te koud.

Toon filters Verberg filters

Filter producten

Vanwege de Corona pandemie is alles anders in het begin van dit jaar. De winkels zijn dicht en planten kunnen alleen online gekocht of telefonisch besteld en afgehaald worden. Hopelijk zal dit voor maart anders zijn. Wij zijn er in ieder geval klaar voor!

Vacatures