Tuintips juli 2020

In de zomermaanden hoeft er naar verhouding weinig te gebeuren in de tuin. Je kunt dus vooral lekker genieten van het mooie weer. Het liefst vanuit een luie stoel of hangmat in een tuin met veel bloeiende planten, vruchtdragend groen, schaduw en water. De tuin niet te netjes, maar een beetje wild. Althans, dat zou onze ideale tuin zijn.

 

Effectief plagen bestrijden

Beestjes bestrijden met beestjes; kan dat dan? Jazeker. In de land- en (glas)tuinbouw gebeurt dit al heel lang. Voor de (hobby)tuinier is dit betrekkelijk nieuw. Ecostyle heeft een concept ontwikkeld, waarbij diverse vormen van aaltjes beschikbaar zijn voor plagen, zoals de engerlingen, emelten, taxuskever, slakken en mieren. Bloedluis is niet veilig voor de roofmijt en bladluis is de delicatesse van het lieveheersbeestje.

Aaltjes zijn zeer effectieve bestrijders van plagen. Ze zijn microscopisch klein. Daardoor kunnen ze de larven van de plaag binnendringen en zorgen ervoor dat de larven binnen 3 dagen sterven. In een natuurlijke omgeving vermeerderen de aaltjes zich en doen hun werk tot de plaag verdwenen is. De populatie aaltjes neemt vanzelf af als de plaag verdwenen is, als de leefomgeving te droog wordt of als de temperatuur te laag is.

Deze aaltjes zijn niet direct verkrijgbaar in de winkel. Het gaat om levende organismen die een beperkte houdbaarheid hebben. Je kunt deze plaagbestrijders wel bij ons in het tuincentrum bestellen. Ze worden dan netjes bij je thuis bezorgd.

 

Snoeien

De nieuwgevormde takken van vruchtbomen en -struiken kunnen deels terug gesnoeid worden om meer licht en lucht te geven. De vruchten krijgen hierdoor ook meer zonlicht en zullen beter afrijpen. Voor steenvruchten zoals pruim, kers, perzik en abrikoos is deze snoei tevens ter voorkoming van loodglansinfectie. Plant vruchtgewassen altijd op een zonnige plek. Meer zon betekent meer vruchten, betere afrijping en dus meer kleur en betere smaak.

Het snoeien van hagen zoals buxus, liguster en beuk moeten nu wel gedaan zijn. Wanneer je dit nog niet hebt gedaan; doe dit zo snel mogelijk! Hetzelfde geldt voor vroegbloeiende heesters zoals Spiraea, Ribes en Forsythia. Deze maken nog voldoende nieuw hout aan, waardoor ze in het voorjaar weer kunnen bloeien. Dit geldt ook voor vroegbloeiende en snelgroeiende clematistypen (b.v. montana) en winterjasmijn.

Bij een aantal vaste planten zoals Salvia en ridderspoor kunnen de uitgebloeide stengels worden verwijderd, waarna die nogmaals zullen bloeien. Bloeiwijzen van met name laatbloeiende vasten planten zijn vaak een sieraad in de herfst en winter. Deze vormen tevens bescherming tegen vorst en wind.

Kort de lange raken van o.a. blauwe regen, kiwi en druiven flink in. Bij blauwe regen en kiwi is bekend dat het jaren kan duren voordat de planten gaan bloeien en een ongeremde groei helpt daar juist niet bij.

Bedenk dat alles wat nu aan groen wordt weggesnoeid in de komende warme, droge maanden ook geen water nodig hebben. Dit voorkomt overbodig sproeien, met name op droge grond, en dus verspilling van water.

 

Rozen

Rozen vormen de elite onder de zomerbloeiers, mede door hun lange bloeitijd. Maar deze langbloeiende rozen hebben we goede verzorging nodig. Door ze regelmatig te bemesten en uitgebloeide bloemen verwijderd houdt je de rozen in topconditie.

Verwijder ook regelmatig wilde scheuten, meestal komen die vanuit de grond. Een goede conditie van de roos is belangrijk in verband met mogelijke aantasting door meeldauw, luis en sterroetdauw. Bij klimrozen kunnen nieuwe scheuten worden aangebonden en eventueel kunnen oude worden verwijderd.

 

Moestuin

De tijd van oogsten is inmiddels aangebroken of zal in het geval van de vroege bessen, kersen en dergelijke al weer achter ons liggen. Diverse kruiden en groenten kunnen geoogst worden. Het oogsten van groenten zoals komkommer, tomaat, paprika en bonen komt eraan. Voor het planten van deze gewassen is nu te laat. Wel kunnen snelgroeiende groenten en kruiden nog prima geplant of gezaaid worden. Denk aan peterselie, selderij, basilicum, sla en andijvie. Ook gewassen die laat geoogst worden (div. koolsoorten, prei) kunnen nog geplant worden.

 

Vakantie

Als u op vakantie gaat, zorg dan dat de tuin er verzorgd bij ligt. Dit vermindert post-vakantiestress. Het is niet leuk als je bij terugkomst een verwilderde en/of verdroogde tuin aantreft.

Dit kun je doen, de dagen voordat je op vakantie gaat:

  • Maai het gras kort voordat je weggaat. Zorg ervoor dat je het gras niet té kort maait.
  • Vul de vijver aan met water.
  • Oogstbare groenten en fruit uit de moestuin halen en meenemen of weggeven.
  • Het mooiste is natuurlijk als iemand uw tuin kan ‘beheren’ in tussentijd. Dit in combinatie met het legen van de brievenbus, verzorgen van de dieren en kamerplanten.
  • De indruk van ‘Er is iemand thuis’  werkt tevens preventief tegen inbraak.

 

 

Toon filters Verberg filters

Filter producten

Vacatures