Tuintips december 2020
Vroeger dan ooit wordt 2020 gereed gemaakt voor kerst en gezelligheid in eigen huis. In een jaar waarin weinig kan en mag wordt alles uit de kast gehaald om december toch zo aangenaam mogelijk te maken. Om er toch even uit te zijn worden bossen en natuurgebieden overspoeld met wandelaars.
Iedereen met een eigen tuin is bevoorrecht zonder het zelf echt in de gaten te hebben. Hoe klein de tuin dan ook is je kunt lekker naar buiten, zonder andere tegen te komen. Door de tuin aan te kleden met planten, dierenhokken, tegels, een paar bloembakken aan de muur, een koi vijver of een Japans ‘behang’ maak je het tot een eigen plekje waar je van kunt genieten.
Tuin updaten
Kleine veranderingen kunnen al veel doen. In de decemberperiode kun je met een lichtsnoer en een bak met winterplantjes een gezellig balkon creëren. Lekker ontspannen met een warme kop chocolademelk erbij. Heb je ruimte voor een vuurkorf? Dan is een winteravond bij het vuur een goede optie!
Iedereen kan, ook zonder groene vingers, een stukje tuin inrichten en onderhouden. Een tuin is nooit af en verandert voortdurend. Je kunt het eigenlijk nooit fout doen. Er is wel iets wat niet kan; hoog onkruid en dode planten laten staan. Maar ook die twee zijn gemakkelijk te verwijderen.
In elk jaargetijde is in het tuincentrum een divers assortiment tuinplanten aanwezig die in die periode perfect tot hun recht komen. Dit kan doordat hij prachtig in bloei staat (Skimmia), gekleurde takken heeft (rode kornoelje), groen, bont blad of bessen heeft (hulst, Gaultheria, Viburnum).
Vul een paar bakken met dit soort planten, vul de lege plekken op met wat mos en dennenappels. Voeg ook nog wat kerstverlichting toe en je hebt een eyecatcher op het moment dat je buiten komt of uit het raam kijkt.
Ben je handig? Dan kun je zelf dingen maken zoals een pergola, vogelhuisjes of een nieuw stukje bestrating met een tof patroon.
Verlengde herfst
December kun je sinds de laatste jaren nauwelijks nog een wintermaand noemen, want vriezen doet het zelden. De tuin heeft niet veel onderhoud nodig, maar er zijn een aantal dingen die je alsnog zou kunnen doen. Zo kan er nog steeds geplant en verplant worden. Kijk wel uit met groenblijvende planten. Deze wortelen nu nog onvoldoende door en zullen dan ook onvoldoende water kunnen opnemen als het echt gaat vriezen of als er langdurig een schrale wind is.
Bladverliezende heesters kunnen nog prima gesnoeid worden. Vroegbloeiende heesters zullen minder bloei geven naarmate je deze verder terugsnoeit.
Tuinplanten zijn er volop en kunnen in december prima geplant worden. Het assortiment aan fruitbomen (ook half-en hoogstammen) en kleinfruit is nog steeds groot, evenals die van de klimplanten en in iets mindere mate die van de rozen.
Bescherming
Maak uw tuin niet té netjes. Bedenk dat alles wat er aan blad en takken ligt, bescherming biedt aan verschillende dieren in en rond de tuin, maar ook aan vaste planten, bollen en struiken. Na de winter moet er toch weer opgeruimd worden, dan hoef je het uiteindelijk maar één keer goed te doen.
Een laag sneeuw heeft ook een beschermende functie. Al zal er niet zo snel een laag sneeuw vallen deze periode. Gaat het toch sneeuwen? Let dan even op de coniferen. Een laag sneeuw op coniferentakken kan wel schade opleveren door middel van breuk.
Wintergroene planten in potten en bakken moet je op een beschutte plek neerzetten. Bij langere vorstperiodes met vooral veel wind kunnen de planten makkelijk uit- en verdrogen.
Het is daarom goed om een pak vliesdoek in huis te hebben. Dit beschermingsmiddel zorgt voor een microklimaat bij de plant, dat net iets milder is dan daarbuiten. Het breekt de wind, vermindert de effecten van instraling bij heldere nachten en de temperatuur ligt zo’n 2 graden hoger. Het is goed te bedenken dat planten water nodig hebben, ook ’s winters.
Vijver vorstvrij houden
De vijver moet zo veel mogelijk vorstvrij gehouden worden, zeker als er vis in zit. Vissen kunnen het lang uithouden onder ijs, maar kunnen doodgaan door rottende plantdelen die gassen loslaten. Die gassen hebben ruimte nodig om te ontsnappen.
Gebruik ijsvrijhouders om bevriezing te voorkomen. Je kunt ook bossen riet of stro in het water steken. Het is niet slim om in het ijs te gaan hakken, vissen kunnen niet tegen die trillingen.
Niet vergeten!
- Buitenkranen moet je nu echt afsluiten.
- Controleer de dakgoten op blad en naalden van sparren en ander coniferen.
- Controleer je gereedschappen, vet ze in en maak ze schoon waar nodig.
- Heb je een druif of kiwi in de tuin, dan kun je ze deze maand nog snoeien. Later snoeien verhoogt de kans op bloeden als de groeiprocessen weer op gang komen.
- Alleen deze maand zijn er nog voorjaarsbollen/-knollen te krijgen. Deze moeten nu ook wel echt de grond in, wil je er in het voorjaar profijt van hebben.
Nieuwe dingen bedenken
Aangezien het onderhoud in de tuin minder wordt, zijn er misschien wat reparaties die je uit kunt voeren. Of verander een aantal dingen waar je anders niet aan toe komt. Denk aan een haardhout opslaghok, een afdakje maken voor o.a. kwetsbare en wintergroene planten.
Wil je je tuin anders gaan indelen komend jaar? Ga daar nu vast over nadenken. Ga je voor ene pergola, mobiele schermen, andere bestrating, veel meer groen of wil je een eigen composthoop? Door er nu alvast over na te denken kun je in het voorjaar direct aan de slag.
Kerstbomen
Natuurlijk is december de maand van de kerstbomen. Deze zijn er in allerlei soorten en maten. De abies Nordmanniana (Nordmann) is de laatste jaren het meest populair en heeft de ouderwetse Picea abies (fijnspar) zo goed als verdrongen. De Nordmann geurt weinig, maar is heel regelmatig van vorm en enorm naaldvast.
De Picea Glauca (blauwspar) blijft populair; blauw van kleur, sterk en geurend. Echter geen boom om zonder handschoenen aan te pakken. Deze blauwsparren zijn alleen in pot te verkrijgen.
De Picea omorica (Servische spar) is een mooie, dichtvertakte, speelse boom met ietwat slappe takken. Deze is zacht van naald en behoorlijk naaldvast. Ook de Servische spar is alleen in pot verkrijgbaar.
Wil je een kerstboom terugplanten in de tuin, koop dan een kleine. Deze hebben naar verhouding meer wortels en verdampen minder. De Servische spar geeft de grootste kans op hergroei.
Leuke dingen doen
Als je van knutselen houdt, dan is het leuk en dankbaar om iets voor de dieren te doen. Een insectenhotel is helemaal hot! Het is een behuizing waarin je diverse dode materialen kunt verwerken. Gedroogde takjes, stro, stukjes bamboe en dennenappels. De insecten zullen je dankbaar zijn. Zo zijn er natuurlijk ook behuizingen voor bijen, verschillende vogeltjes, vlinders, eekhoorns etc. Dergelijke behuizingen en alles wat met dieren te maken heeft zijn verkrijgbaar bij Eurofleur.
Hang de insecten-, bijen- en vlinderhotels nu op, dan worden ze in het voorjaar/zomer misschien al in gebruik genomen. Waarom misschien? dieren zijn niet zo van ‘nieuw’, dus de hotels moeten eerst nog wat verweren voordat de dieren zich thuis zullen voelen in het hotel.
Heb je een besdragende hulst in de tuin? Haal er dan alvast wat takjes af, voor bijvoorbeeld een kerststukje. Leg ze buiten onder een net en laat ze acclimatiseren. Wanneer je ze direct mee naar binnen neemt zullen ze uitdrogen.