Tuintips december 2018

In december zijn we druk doende met het behagen van de kinderen met hulp van Sinterklaas en Pieten, om ons vervolgens in de kerstvoorbereidingen te storten. We richten ons op binnen in plaats van buiten, het creëren van sfeer en licht in deze donkere dagen.  En dat is natuurlijk prima, dit gaat geenszins ten koste van de tuin. Dit hoofdstuk wordt doorgaans afgesloten als het blad van de bomen is en opgeruimd en je meer aan moet dan alleen een trui. En dan is het nog maar half november.

Bescherming tuin in december

Mocht u uw tuin nog niet ‘winterklaar’ hebben gemaakt; laat het maar zo. Maak uw tuin niet te netjes. Bedenk dat alles wat er aan blad en takken ligt, bescherming biedt aan verschillende dieren die in en rond de tuin leven, zowel onder als boven de grond, maar ook aan vaste planten, bollen en struiken. Na de winter moet er toch weer opgeruimd worden, één moeite dus. Een laag sneeuw heeft ook een beschermende functie. Een laag sneeuw op b.v. coniferentakken kan wel schade opleveren door middel van breuk. Let hier op. Wintergroene planten in potten en bakken moet u op een beschutte plek neerzetten. Bij langere vorstperiodes met vooral veel wind kunnen de planten makkelijk uitdrogen en verdrogen. Dit geldt ook voor groenblijvende planten die na oktober in de volle grond zijn gezet. Deze hebben hun wortelgestel nog niet dusdanig ontwikkeld, dat ze een langere droge, winderige vorstperiode kunnen overleven. Het is daarom goed om een pak vliesdoek in huis te hebben. Dit beschermingsmiddel zorgt voor een microklimaat bij de plant, dat net even milder is dan daarbuiten. Het breekt de wind, vermindert de effecten van instraling bij heldere nachten en de temperatuur ligt zo’n 2 graden hoger. Het is goed te bedenken dat planten water nodig hebben, ook ’s winters, met name de groenblijvende. De grondwaterstand is al tijden erg laag en de grond  droog. Als dit zo blijft, dan kunnen planten al onder minder ongunstige omstandigheden het loodje leggen.

Niet vergeten! Buitenkranen moet u nu echt afsluiten.

De vijver moet (ten dele) vorstvrij worden gehouden, in ieder geval als er vis in zit. Vissen kunnen het lang uithouden onder ijs. Alleen kunnen door rottende plantendelen gassen ontstaan die moeten kunnen ontsnappen, anders gaan de vissen alsnog dood. Hiervoor zijn ijsvrij houders in de handel. U kunt ook bossen riet/stro in het water steken. Nooit in het ijs hakken. Tegen die trillingen kunnen vissen niet tegen. Controleer de dakgoten op blad en naalden van sparren en ander coniferen. Ideale maand om uw gereedschap eens te controleren en evt. schoon te maken en/of in te vetten.

Hebt u een druif of kiwi in de tuin, dan kunt u ze deze maand nog snoeien. Later snoeien vergroot de kans op bloeden, als de groeiprocessen weer op gang komen. Alleen deze maand zijn nog voorjaarsbollen/knollen te krijgen. Ze moeten nu ook wel echt de grond in.

Nieuwe dingen bedenken

Aangezien het onderhoud in de tuin minder wordt, zijn er misschien wat reparaties die u uit kunt voeren of wat dingen te veranderen, waar u anders niet aan toekomt, bijvoorbeeld een open haardhout hok, een afdakje voor van alles en nog wat (ook uitermate geschikt voor wat kwetsbaardere planten zoals een olijf en andere wintergroene planten). Bedenk alvast hoe u de tuin anders wilt in het komende jaar; een pergola voor klimplanten en om een hangstoel aan te hangen; verandering van bestrating; meer groen; zelfgemaakte bloembakken; composthoop. Een tuin biedt zoveel mogelijkheden

Kerstbomen

Natuurlijk is december de maand van de kerstbomen. Deze zijn er in soorten en maten. De abies Nordmanniana (nordmanden) is de laatste jaren het populairst en heeft de ouderwetse Picea abies (fijnspar) zo goed als verdrongen. De nordmanden geurt weinig, maar is wel heel regelmatig van vorm en naaldvast. De Picea Glauca (blauwspar) blijft populair; blauw van kleur, sterk en geurend. Echter geen boom om zonder handschoenen aan te pakken. Deze zijn alleen in pot te koop. De Picea omorica (Servische spar) tenslotte is een mooie, dichtvertakte, speelse boom met ietwat slappe takken. Deze is zacht van naald en behoorlijk naaldvast. Ook alleen in pot verkrijgbaar. Wilt u een kerstboom terugplanten in de tuin, koop dan een kleine. Deze hebben naar verhouding meer wortels en verdampen minder. De omorica geeft de grootste kans op hergroei. Eurofleur heeft een grote keus in Kerstbomen.

Leuke dingen doen

Als u van knutselen houdt, dan is het leuk en dankbaar om iets voor de dieren te doen. Een insektenhotel is hot! Dit is een behuizing waarin u diverse dode materialen in kunt verwerken. Gedroogde takjes, stro, stukjes bamboe, denneappels e.d. De insecten zijn u dankbaar. Zo zijn er natuurlijk ook behuizingen voor bijen, verschillende vogeltjes, vlinders, eekhoorns etc. Twee linkerhanden?! Dergelijke behuizingen en alles wat met dieren te maken heeft zijn gewoon te koop bij tuincentrum Eurofleur. Hang ze nu op, dan worden ze in het voorjaar/zomer misschien al in gebruik genomen. Dieren zijn niet zo van ‘nieuw’.

Half- en hoogstam fruitbomen zijn nu verkrijgbaar, voor als het wat groter mag. Evenals aantrekkelijke kleine heestertjes als Skimmia, Pernettya, Gaultheria, Viburnum, winterheide en conifeertjes. Ook zijn er nog volop winterviolen en bolletjes. Hiermee zijn prachtige combinaties te maken. Gebruik hierbij ook wat dode materialen als stammetjes, denneappels, mos etcetera. Oh ja, hebt u besdragende hulst in de tuin, haal er dan alvast wat takjes af, voor bijvoorbeeld kerststukjes. Laat ze buiten onder een net o.i.d. Niet binnen, want dan drogen ze uit. Hulstbessen en vogels in december: alleen de vogels blijven over!

Fijne decembermaand!

Toon filters Verberg filters

Filter producten

Vacatures