Moestuin

Moestuin

Tuinieren is een leuke hobby! En naast dat tuinieren ontspannend werkt levert het u ook nog eens iets op: verse groente. Wie eenmaal verse groente uit eigen tuin heeft gegeten wil vaak niets anders meer. Echter is het onderhouden van een moestuin een leuke, maar tijdrovende bezigheid. Daarom kunt u best wat goede informatie en handige tips gebruiken. Wat gebeurt er in de moestuin in de maanden september en oktober?

Tijd om te oogsten
In de maand september verandert het weer. De lucht zit vol met aroma’s van rijpend fruit en uitbloeiende bloemen. Het is de hoogste tijd om een groot deel van de oogst uit de moestuin te verwerken! De aardappels zijn oogstrijp. Kies een droge dag met een beetje zon wanneer u de aardappels gaat oogsten. Na het oogsten moet u de aardappels een paar uur laten drogen op het grondoppervlak voordat u ze bewaart op een donkere, koele plek.

Naast aardappels zijn ook appels en peren rijp voor de oogst. Pluk de vruchten wanneer ze nog niet volledig rijp zijn en leg ze daarna op een koele, goed geventileerde plek.

Er is nog meer groente en fruit klaar om te oogsten, onder andere: vlierbessen, pompoenen, rode bieten, kropsla, zomerprei, radijs, spinazie, ui, zomerwortelen en spitskool. Buitentomaten verdienen wat extra aandacht in september: geef ze bij droog weer regelmatig water en verwijder de onderste bladeren om het rijpen te bevorderen. De overgebleven vruchten mogen aan het einde van de maand worden geplukt en kunnen binnen verder rijpen.

Planten in september
September is ook een uitstekende maand voor het planten van uitjes. Let er wel op dat niet alle rassen geschikt zijn voor deze late planting. Naast uitjes kunt u in september ook veldsla, raapsteel, winterpostelein, kervel, winterspinazie en rabarber planten.

Wisselvallig oktober
De weersveranderingen in oktober zijn heel groot. Er zijn lichte, warme dagen en dan ineens is er de kou. Niet alleen het weer verandert, maar de temperatuur kan zonder waarschuwing ineens naar beneden gaan. In oktober kunnen de buitentomaten worden geoogst. Pluk alle hele trossen met alle vruchten die er nog aan zitten en leg ze binnen of in de kas om te rijpen.

Happy Halloween
De herfst is het seizoen voor pompoenen! Pompoenplanten zijn erg vorstgevoelig, dus het is het beste om ze thuis voor te zaaien of in een vorstvrije kas. Ze hebben een lange en warme groeiperiode nodig om volledig rijp te worden. Geef ze dus een beschutte en zonnige plek en teel ze in vruchtbare grond. Om zo groot mogelijke pompoenen te kweken moet u aan elke plant slechts één vrucht laten zitten en deze zoveel mogelijk water en voeding geven. Laat ze zo lang mogelijk aan de plant zitten voor een taaie schil. Daarna bewaren op een droge, koele en vorstvrije plek.

Meer weten?
Meer weten over de moestuin in september en oktober? Geen probleem, onze tuinadviseurs staan voor u klaar. Vraag hen gerust alles wat u wilt weten over het oogsten, planten en onderhouden van uw moestuin.

Vacatures