Moestuinieren in juli: wat kan je oogsten en zaaien?

Tags:
Moestuinieren in juli: wat kan je oogsten en zaaien?

Ben jij helemaal verknocht aan je pas aangelegde moestuintje? Dan loop je inmiddels vast enorm te watertanden. Juli is immers hét moment waarop je veel van al dat lekkers kunt oogsten. Kruiden, bosbessen, wortelen en courgettes… Ze zijn er allemaal klaar voor! Ben je een beetje te laat op het feestje en wil je nog steeds aan de slag met zaden? We vertellen je hier graag of dat nog tot de mogelijkheden behoort.

Wat kan ik in juli oogsten?

De kans is groot dat je vanaf maart of april je groene vingers flink aan het werk hebt gezet met het zaaien en verpotten van allerlei plantjes. Tijd om te profiteren van al dat werk! Nog niet al dat groen zal klaar zijn om aan je gerechten te worden toegevoegd, maar toch zijn er al flink wat gewassen die je kunt oogsten.

  • Allerlei kruiden, zoals basilicum, bieslook, munt, peterselie, rozemarijn en tijm;
  • Bepaalde soorten sla, zoals ijsbergsla, kropsla, krulsla, pluksla en rucola;
  • Groentes, zoals andijvie, bieten, courgette, komkommer, sperziebonen en spinazie;
  • Zomerfruit, zoals blauwe en rode bessen, en frambozen.

Maar hoe oogst je nou al dat lekkers? Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee kunt houden voor de meest sappige groentes, kruiden of fruit. Zo raden we aan om in de ochtend de moestuin in te gaan om de letterlijke vruchten van je werk te plukken. Waarom? De groenten zitten dan nog vol vocht, waardoor ze het meest smaakvol zijn. Wacht ook niet te lang met het toevoegen van al deze heerlijkheid aan je avondmaal. Hoe langer je wacht, hoe minder de smaak wordt. Voeg dus snel kruiden toe aan je cocktail, maak een frisse zomersalade of steek de barbecue aan om al die groente te grillen.
 

Moestuinieren
 

Moestuinieren in juli | Tuincentrum Eurofleur
Is er in juli nog iets te zaaien?

Het is natuurlijk zonde als je je gehele moestuin in juli leeg hebt geplukt, zonder dat je iets anders lekkers in het vooruitzicht hebt. Gelukkig kan je ook in juli nog genoeg zaaien. Maak dus ruimte of vul die lege plek in de tuin op met de volgende gewassen:

  • Radijs
  • Kropsla
  • Sperziebonen
  • Paksoi
  • Wortels
  • Postelein
  • Andijvie
  • Pastinaak
  • Rucola
  • Spinazie

Je kunt dus nog genoeg in de volle grond zaaien. Geef wel veel water nadat je de zaden in de grond hebt gestopt. Zo kunnen de zaadjes snel ontkiemen om zo verder te groeien, ook bij zeer hoge temperaturen!
 

Blog: op naar een duurzame tuin met een eigen moestuin



 

Tip: Plant je zaadjes nooit te diep. Je loopt dan kans dat ze gaan rotten. Houd als richtlijn aan dat ze nooit dieper dan de hoogte van het zaadje zelf hoeven te worden geplant. Dit geldt ook voor eventuele fruitplantjes waarmee je je tuin wilt verlekkeren: nooit dieper planten dan de kluit hoog is.

Moestuinbenodigdheden kopen bij tuincentrum Eurofleur

Kom langs bij tuincentrum Eurofleur om van jouw moestuin een daverend succes te maken. Sowieso hebben we ruime keuze in zaden, groente- en fruitplantjes, maar ook de kweekmaterialen van elho zijn een fijne toevoeging aan je winkelmandje. Onze medewerkers kunnen je alles vertellen over moestuinieren. Wat ga jij binnenkort kweken?

Contact & openingstijden

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Maak met Pinksteren je eigen bloemweide!

Tijdens de Pinksterdagen zijn veel mensen een extra dag vrij. Hopelijk met een fijn lentezonnetje erbij! Kom vóór de pinksterdagen lekker langs voor alles wat je nog nodig hebt voor je tuin, terras of balkon! Bijvoorbeeld voor mooie inheemse planten of zaden voor het creëren van je eigen wilde bloemenweide. Van beide fleur je niet alleen zelf op, maar je doet er ook bijen en vlinders een groot plezier mee.

...

Lees meer...
Mei: wel zaaien, niet maaien

In mei kun je van alles zaaien, maar het gras beter even niet maaien. Hoe dat zit? Ons tuincentrum geeft je alle 'ins and outs'!

Lees meer...
Top 10 met hemelsblauwe bloemen

Blauw is de lievelingskleur van veel mensen. De kleur heeft een koele, betrouwbare en rustgevende uitstraling, waardoor hij ook in veel reclames en uniformen wordt gebruikt. Maar blauw kan ook melancholisch of somber stemmen – denk aan de uitdrukkingen 'een blauwtje lopen', ‘de blues hebben’ en 'blue Monday'. Optisch heeft blauw een wijkende werking. Iets wat blauw is dringt zich niet aan je op, maar lijkt zich juist terug te trekken. Door blauwe bloemen achter in o...

Lees meer...
IJsheiligen: kuip- en potplanten verzorgen

Je hebt er vast wel eens van gehoord: IJsheiligen. Wist je dat je daarna echt de bloemetjes buiten kunt zetten? Ons tuincentrum legt uit hoe dit zit en hoe je dat doet.

Lees meer...
Vacatures