De perfecte plantenpot: 3 tips & tricks voor de juiste keuze
Wanneer veel planteigenaren denken aan het gezond houden van hun flora, wordt er meestal eerst gedacht aan water, mest, bodem en onkruid. Planten die in bloempotten of plantenbakken leven hebben echter heel veel baat bij de juiste pot, en vaak hangt hun gezondheid voor een groot deel af van de bloempot waarin ze leven. Je kunt kiezen uit allerlei verschillende soorten binnen- en buitenpotten. Maar hoe koop je nou de juiste pot voor jouw planten? Hier volgen een paar handige tips om ervoor te zorgen dat jouw planten het enorm naar hun zin gaan hebben.
Tip 1: het juiste formaat bloempot
Planten bestaan in allerlei soorten en maten, en de grotere soorten hebben natuurlijk behoefte aan een grote bloempot met genoeg ruimte. Meestal kun je uitgaan van de vuistregel dat potten in diameter ongeveer gelijk moeten zijn aan de hoogte van de plant, maar dat is niet bij alle planten zo. Sommige planten hebben bijvoorbeeld de neiging om hun wortels extra ver de diepte in te laten groeien, waardoor je deze planten blij maakt met een smalle, hoge pot. Andere planten hebben weer andere voorkeuren. Doe daarom genoeg onderzoek naar de wortels van jouw plant alvorens er eentje te kopen. Een te grote bloempot is overigens altijd beter dan een bloembak die aan de kleine kant is.
Er zijn verschillende bloempotten verkrijgbaar van diverse bekende merken. Een populair merk is Elho. Elho bloempotten zijn gemaakt van gerecycled plastic.
Tip 2: materiaal en waterafvoer
Normaal gesproken heeft een plant in de grond toegang tot al het grondwater in de buurt. Een plant in een bloempot of plantenbak heeft deze mogelijkheid echter niet. Daarom is het belangrijk om na te denken over de waterafvoer van jouw bloempot. De meeste bloempotten en plantenbakken kunnen onderverdeeld worden in twee categorieën.
1. Waterdichte bloempotten: deze bloempotten zijn vaak gemaakt van keramiek, metaal of kunststof en laten geen enkel water in of uit de bloempot. Dat betekent enerzijds dat je lekker zuinig aan kan doen met water maar anderzijds dat het dus snel teveel wordt. Deze soort is erg geschikt als binnenpot, vanwege het gebruiksgemak. Bovendien zijn vooral kunststof bloempotten relatief goedkoop in de aanschaf.
2. Poreuze bloempotten: deze bloempotten zijn gemaakt van materiaal dat wel water naar binnen of buiten kan laten, in beperkte hoeveelheden. Deze potten zorgen altijd voor een goed waterpeil voor jouw plant, maar moeten als binnenpot wel op een extra schaal of onderzetter geplaatst worden om natte vensterbanken, vloeren en meubels te voorkomen. Een veelvoorkomende variant op deze soort bloempot is het exemplaar met gat in de bodem. Deze potten worden meestal gemaakt van terracotta of beton en zijn ook als buitenpotten erg handig.
Naast de bovengenoemde materialen zijn ook bamboe en rotan erg populaire materialen voor bloembakken en -potten. Deze materialen zijn allebei lastig onder te verdelen in de twee categorieën, doordat verschillende fabrikanten ze verschillend verwerken. Normaliter zouden deze materialen allebei erg poreus zijn, ware het niet dat sommig bamboe- of rotan-modellen over een plastic voering beschikken wat ze toch weer waterdicht maakt. Let bij het aanschaffen van een bloempot van rotan of bamboe dus goed op wat je precies in huis haalt.
Kies voor elke plant de juiste optie, zodat je zo zuinig mogelijk met water om kan gaan maar ook jouw planten gehydrateerd houdt.
Tip 3: de juiste vulling
Als het je is gelukt om voor jouw plant de juiste bloempot te kopen, is het tijd dat je jouw plantje introduceert bij zijn nieuwe stulpje. Dit doe je het beste door de bloempot op de juiste manier te vullen. Hier zijn 2 manieren voor:
- Hang jouw plant in zijn groeipot (het plastic of kartonnen potje waarin de plant vaak zit als je deze koopt) in de nieuwe plantenbak; dit is een handige en tijdbesparende manier, die erg handig is als jouw bloempot geen afwateringsfunctie heeft. Doordat de groeipot niet de bodem van de plantenpot aanraakt, kan de nieuwe pot een laagje overtollig water vasthouden en die ook weer terug aan de plant geven indien nodig.
- Vul de bloempot eerst met ongeveer 5 tot 10 cm stenen, schelpen of iets dergelijks; in deze laag kan water blijven staan dat de plant (nog) niet nodig heeft. Hierna vul je de pot tot ongeveer één derde door met aarde. Plaats de plantenkluit hierop en vul de pot aan om de kluit totdat deze gevuld is.
Deze vulsystemen zijn vooral geschikt voor bloempotten zonder afwateringssysteem; potten die dit wel hebben kunnen meestal gewoon gevuld worden met aarde.
Bonustip: een leuke afwerking
Bloempotten en plantenbakken bestaan er in alle soorten en maten; maak er dus gebruik van! Heb je meerdere planten? Zorg dan voor een extra leuke aankleding van jouw verzameling door voor verschillende potten te kiezen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een bloempot met pootjes, of een mooi teakhouten onderzettertje? Een mooie bloembak om aan de muur te hangen, of juist een speciale en exotische hangpot? Kies er één in een leuke kleur of met een grappige vorm.
Door verschillende soorten bloempotten te combineren creëer je een leuke sfeer in jouw huis of tuin en zorg je dat al jouw planten helemaal tot hun recht komen.Zo leven al jouw planten nog lang en gelukkig!