Op naar een duurzame tuin: hergebruik

Tags:
Op naar een duurzame tuin: hergebruik

Duurzaam tuinieren: hergebruik | Tuincentrum EurofleurHet is nog heel eventjes januari, de maand waarin vooruitblikken op het nieuwe jaar centraal staat. Er worden lijstjes met goede voornemens gemaakt en er worden leerzame doelen gesteld. Hoe zit het met jouw voornemens? Wij hebben namelijk nog een doel dat zeker ook op je lijstje mag komen te staan. Wat? Duurzaamheid! Een duurzame tuin is namelijk niet alleen goed voor de wereld, maar je hebt er zelf ook veel aan. In veel gevallen houden duurzame tuinen namelijk zichzelf in stand. Je hebt er minder omkijken naar dan een tuin waar je elke maand de aanslag van de tegels moet gaan schrobben - en laat een weelderige tuin vol kleurrijke bloemen, wuivend gras en organisch gevormde borders nu net dé tuintrend van het moment zijn. Weg met die tegels, hallo groene beplanting!

Gezond ecosysteem

In deze blogreeks gaan we je van allerlei tips & tricks voorzien die je kunnen helpen de tuin, maar ook balkon of dakterras, naar een duurzamer niveau te tillen – en daar hoeft in de meeste gevallen echt niet de hele tuin voor te worden verbouwd. Dit keer staat hergebruik centraal: het draagt bij aan een gezond ecosysteem én is goed voor de portemonnee. Wat kan je bijvoorbeeld doen met die oude tuintegels of schutting? Eurofleur geeft je de tips!

1. Dag tegels – maar niet weggooien!

Hoe minder tegels in de tuin, hoe beter. Verharding kan immers leiden tot hittestress of wateroverlast. Ga dus voor groen! Op een zomerse dag wordt een tuin met veel beplanting minder warm en regenwater kan eenvoudig in de grond wegzakken en het grondwater aanvullen. Ook zullen flora en fauna je de vergroening in dank afnemen. Zorg dus voor een mooi grasveld, kies een aantal bodembedekkers uit of ga voor een paar fleurige borders. De tegels die je overhoudt kun je op simpele wijze weer in de tuin verwerken.

  • Maak er bijvoorbeeld een leuk bankje van! Stapel een aantal vierkante of langwerpige tegels op elkaar tot zithoogte (ongeveer 45 centimeter). Leg een stevige houten plank op de tegels en voilá: je romantische bankje is klaar!
  • Je wilt natuurlijk nog wel vrij door je tuin kunnen bewegen. Maak daarom een strak of juist nonchalant looppad met een aantal tegels. Leg ze niet strak tegen elkaar, maar omring ze door gras, sedum of andere bodembedekkers voor een groen effect.
  • Stapel een aantal tegels of stenen op en gebruik ze als rand voor een border of een moestuinbak. Ga je voor het effect van een boerentuin? Dan is het een leuk idee om de tegels af te slijpen of met de hand te breken. Stapel ze zo op dat de ruwe kant naar voren wijst voor een extra speels effect. 

Duurzaam tuinieren: hergebruik | Tuincentrum Eurofleur

2. Houten schutting vervangen

In de meeste gevallen kun je niet om een erfscheiding heen. Gelukkig ook maar, want het geeft je de nodige privacy en beschutting. Er zijn echter andere opties dan die oude houten geïmpregneerde schutting. Wanneer je voor iets nieuws gaat, is het goed om na te denken over de andere, meer ecologisch verantwoorde opties. Denk bijvoorbeeld aan een haag. Vogels en insecten kunnen in zo’n levende schutting in de herfst- en wintermaanden hun nestje maken en er is vaak ook genoeg lekkers te vinden. Ook kun je planten tegen een tuinmuur, hek (betongaas) of natuurlijk tuinscherm (wilgentenen) op laten klimmen. En wat dan te doen met die oude schutting?

  • Een aantal planken is nooit weg! Maak hier bijvoorbeeld het zitje van het eerder beschreven bankje van of maak een compleet nieuw bankje van. Verstevig de planken eerst even met een aantal schroeven aan de onderkant.
  • De smaak te pakken? Maak een tafeltje, containerombouw of - voor de minder gevorderde klussers onder ons - een vogelhuis of insectenhotel van het overgebleven hout. Door het hout te schuren en te schilderen blaas je het hout nieuw leven in!
  • Ook de planken kunnen goed als rand van een border of moestuinbak dienen.
  • Klaar met het uitzicht op de stenen garage of het tuinhuis? Bekleed deze met het overgebleven hout. Hang er wat leuke vogelhuisjes of plantenbakken aan op voor een geheel nieuwe aanblik!

Duurzaam tuinieren met tuincentrum Eurofleur in Leusden

Je kunt aan de slag! Beginnen je vingers te jeuken en wil je jouw tuin of terras ook vergroenen? Kom langs bij tuincentrum Eurofleur en ontdek ons grote aanbod in groen. Ook het juiste gereedschap om de tuin naar een duurzamer niveau te tillen hebben we in huis. Vergeet ook de duurzame plantenbakken van bijvoorbeeld elho of insectenhotels niet. Onze medewerkers staan voor je klaar om je van duurzame adviezen te voorzien. Neem contact op of kom langs! Zien we je snel in Leusden?

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

kamerplanten
Koningsdag! 'Oranje boven' in huis en tuin!

Koningsdag komt eraan en Nederland kleurt langzaam aan weer helemaal oranje! Zelf als je niet koningsgezind bent is het een fijne, opbeurende kleur, zowel binnen als buiten. Ons tuincentrum in Leusden geeft (combinatie)tips voor de mooiste oranje snijbloemen, kamer-, tuin- en balkonplanten.

Lees meer...
onkruid
Onkruid? Weg ermee!

Alles staat weer in bloei, inclusief het onkruid. Wij geven tips voor het herkennen en verwijderen van onkruid.

Lees meer...
duurzaam tuinieren
Maak van je tuin een vlinderparadijs

Zou je ook graag meer kleurrijke vlinders zien rondfladderen in je tuin of op je balkon of (dak)terras? Ons tuincentrum helpt jou én deze mooie insecten graag met vlindervriendelijke tuintips en de beste planten die je kunt inzetten als vlindermagneet.

Lees meer...
moestuin
Moestuinieren in april

Houd je van lekker en gezond eten? En van tuinieren? Dan ga je nu natuurlijk aan de slag met het zaaien en opkweken van je eigen groenten en kruiden. Ons tuincentrum geeft je vruchtbare tips!

Lees meer...
Vacatures