Buxusvervangers

Buxusvervangers

Op deze site van ons tuincentrum in Leusden berichtten we eerder over mooie wintergroene planten en struiken, die een tuin in de meest donkere maanden van het jaar nog interessant maken. Een van de meest voorkomende, geliefde struiken die hiervoor jarenlang – zelfs eeuwenlang – overal in West-Europa werd ingezet is de buxus. Oersterk, weinig onderhoud en te snoeien in elke gewenste vorm. Maar helaas. Eerst werd de struik in toenemende mate geplaagd door de buxusschimmel en toen dook die vermaledijde buxusmot op. Er was en is bijna geen redden meer aan. Hele hagen, indrukwekkend oude struiken en de meest mooie snoeivormen gingen eraan, zowel in privétuinen als in openbare parken en in historische tuinen bij landgoederen en kastelen. Gelukkig zijn er verschillende alternatieven voor de buxus.

Top 3 alternatieven voor buxus

Japanse hulst (Ilex crenata)

Deze wintergroene hulst is er in verschillende soorten, met verschillende bladgrootten en -kleuren. De ‘Dark Green’ en ‘Convexa’ worden het vaakst als alternatief voor buxus gebruikt, omdat deze hulstsoorten er het meest op lijken. Maar ook lichter groen getinte soorten, zoals de Ilex ‘Blondie’ en ‘Green Hedge’, zijn de moeite waard. Net als bij de buxus houd je de Japanse hulst mooi compact door hem regelmatig te snoeien. De struik kan als haag worden toegepast, maar leent zich ook voor vormsnoei.

Struikkamperfoelie (Lonicera nitida)

De struikkamperfoelie of Chinese kamperfoelie heeft kleine donkergroene, ovale blaadjes. Ook deze struik kun je prima snoeien. Hij is ook te gebruiken als wintergroene haag, die je zo strak als je zelf wilt in vorm kunt houden. Er zijn ook struikkamperfoelies met bont blad, die zelfs in de winter een donkere hoek weten op te fleuren.

Kardinaalsmuts (Euonymus)

Ook deze wintergroene struik bestaat in verschillende formaten en bladvormen en -tinten, van bont tot grijzig. De Euonymus fortunei ‘Vegetus’ of Japanse kardinaalsmuts lijkt het meest op buxus en is bij uitstek geschikt voor zo’n 1 meter hoge hagen. Hij kan goed gesnoeid worden en krijgt in de herfst bovendien fraaie bessen. Bij strenge vorst kunnen de bladeren van de Japanse kardinaalsmuts wat slap gaan hangen, maar ze trekken na de vorst direct weer bij.  

Andere buxusvervangers

  • Het klinkt raar, want het is een conifeer, maar ook de wintergroene taxus wordt gebruikt om buxus te vervangen. Je kunt een taxus namelijk ook als strakke haag en in allerlei andere vormen snoeien.
  • Ook de Portugese laurier of laurierkers, met het hele jaar door fraai donkergroen, glanzend blad, is een aanwinst voor elke tuin, vooral als haag op de erfafscheiding. De hoge struik heeft wel een wat lossere uitstraling dan de meestal formeel toegepaste buxus. Een laurier op stam staat mooi in een pot op het terras.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Maak met Pinksteren je eigen bloemweide!

Tijdens de Pinksterdagen zijn veel mensen een extra dag vrij. Hopelijk met een fijn lentezonnetje erbij! Kom vóór de pinksterdagen lekker langs voor alles wat je nog nodig hebt voor je tuin, terras of balkon! Bijvoorbeeld voor mooie inheemse planten of zaden voor het creëren van je eigen wilde bloemenweide. Van beide fleur je niet alleen zelf op, maar je doet er ook bijen en vlinders een groot plezier mee.

...

Lees meer...
Mei: wel zaaien, niet maaien

In mei kun je van alles zaaien, maar het gras beter even niet maaien. Hoe dat zit? Ons tuincentrum geeft je alle 'ins and outs'!

Lees meer...
Top 10 met hemelsblauwe bloemen

Blauw is de lievelingskleur van veel mensen. De kleur heeft een koele, betrouwbare en rustgevende uitstraling, waardoor hij ook in veel reclames en uniformen wordt gebruikt. Maar blauw kan ook melancholisch of somber stemmen – denk aan de uitdrukkingen 'een blauwtje lopen', ‘de blues hebben’ en 'blue Monday'. Optisch heeft blauw een wijkende werking. Iets wat blauw is dringt zich niet aan je op, maar lijkt zich juist terug te trekken. Door blauwe bloemen achter in o...

Lees meer...
IJsheiligen: kuip- en potplanten verzorgen

Je hebt er vast wel eens van gehoord: IJsheiligen. Wist je dat je daarna echt de bloemetjes buiten kunt zetten? Ons tuincentrum legt uit hoe dit zit en hoe je dat doet.

Lees meer...
Vacatures