Spint bij kamerplanten: hoe voorkomen of bestrijden?
Heeft jouw huis wel wat weg van een groene jungle? Superleuk! Het kan echter goed zijn dat je wel eens hebt gehoord of zelfs te maken hebt gehad met spint. En nee, mensen met arachnofobie hoeven niet te schrikken. Met spint bedoelen we namelijk een infectie van zeer kleine mijten op je kamerplant - al is deze mijt wel een verre neef van de spin... Ze zijn lastig te zien, omdat ze zo groot zijn als een speldenkop, maar als ze eenmaal schade aanrichten zijn de effecten vrij opzichtig:
- De bladeren van je plant worden lelijk;
- Ze krijgen witte, bruine of gele plekken;
- Je ziet kleine spinnenwebben;
- En als klap op de vuurpijl zitten er in die raggen roodbruine of gele puntjes verstopt.
Herken je dit? Dan is de kans groot dat je kamerplant last heeft van deze infectie. Omdat ze de voedingsstoffen uit de bladeren van de plant halen, krijgt de plant zelf te weinig nodige stoffen binnen waardoor deze dus lelijke plekken krijgt en zelfs dood kan gaan.
Hoe spint bestrijden?
Helaas is het dus vaak al te laat als je deze verre neefjes van de spin hebt gespot. Er is dan al een hoop schade aangericht. Echter is het nog niet té laat. Er zijn namelijk een aantal maatregelen die je kunt treffen om de spint te bestrijden.
- Knip planten waar de spint het ergst heeft toegeslagen af;
- Om verspreiding te voorkomen is het slim om de plant uit de buurt van andere planten te houden;
- Geef de plant vervolgens een koude douche. Let met name op de onderkant van de bladeren, want dat is een favoriet plekje;
- De mijten houden niet van kou, dus zet de plant op een redelijk frisse plek. Denk bijvoorbeeld aan de koele slaapkamer of bijkeuken. Zolang er geen tocht is, zal je plant de kou overleven;
- Verpot je planten om de twee jaar en voeg geregeld een laag verse potgrond toe. Mijten zitten namelijk het liefst in oude potgrond.
Hoe spint voorkomen?
Spint is dol op droge lucht en een warm plekje. Door dit vast in je achterhoofd te houden, kan je spint voorkomen. Geef je plant dus regelmatig een sproeibeurt en houd ‘m bij de radiator uit de buurt. Zo verhoog je de luchtvochtigheid. Omdat voorkomen beter dan genezen is, is het ook aan te raden om preventief te spuiten met een (biologisch) bestrijdingsmiddel. Het is belangrijk om je gereedschap en gieter regelmatig schoon te houden, zodat je zeker weet dat je de spint niet per ongeluk verspreid.
Geen zorgen!
Spint is dus absoluut geen reden om te stoppen met je kamerplantenverzameling. In allerergste geval koop je gewoon weer een nieuwe trendy kamerplant! Wil je meer tips over het bestrijden van plantenziektes? De plantenexperts van tuincentrum Eurofleur staan voor je klaar! Uiteraard hebben wij een groot aantal gezonde kamerplanten op voorraad, vers van de kweker! Tot snel!