Tijd om te oogsten!

Tijd om te oogsten!

Augustus wordt niet voor niks de oogstmaand genoemd. De meeste gewassen worden deze maand geoogst. Heb jij een grote moestuin? Dan mag je deze maand ook lekker de keuken in om alles op te krijgen of je kunt er natuurlijk andere mensen blij mee maken. Benieuwd wat je kunt oogsten en hoe je weet dat de gewassen rijp zijn? Lees het hier!

Deze groenten kun je oogsten in augustus

Andijvie

Trek de hele krop met wortel en al uit de grond. Pas wanneer je de andijvie gaat koken knip je de wortels er onder vandaan. Door de wortels te laten zitten, blijft de andijvie langer goed. Dat betekent niet dat je het dagen goed kan houden. Je moet andijvie na het oogsten zo snel mogelijk opeten.

Augurken

Snijd de augurk van de plant. Er mag een klein stukje steel aan de augurk blijven zitten. Bewaar de augurken maximaal 4 dagen op een koele en donkere plek. Vervolgens kun je de augurken inmaken.

Biet

Bieten kun je oogsten van juni tot oktober. De regel hierbij is; hoe kleiner de biet, hoe zoeter deze smaakt. Laat je de biet te groot groeien? Dan krijgt hij een bittere smaak. Wanneer je de biet gaat oogsten, haal dan de plant volledig uit de grond. Het bietenblad kun je namelijk ook eten in bijvoorbeeld een salade. Biet is het lekkerste als hij net uit de grond komt. Meestal kun je de biet een week bewaren, maar de smaak wordt met de dag minder. Gaat de schil rimpelen? Dan is hij niet meer lekker!

Bleekselderij

Je oogst de bleekselderij door het net onder het stuk waar de stengels samenkomen af te snijden. Je kunt het maar beperkt bewaren in de koelkast. Gelukkig kun je het oogsten tot de eerste nachtvorst is geweest, daarna is bleekselderij niet meer lekker. 

Ga zelf oogsten in de tuin | Tuincentrum Eurofleur

Bloemkool

Vind je de bloemkool groot genoeg? Dan kan hij geoogst worden. Je hoeft alleen de steel los te snijden. Ook bloemkool is het lekkerste op de dag dat hij geoogst is. Heb je teveel bloemkolen in één keer geoogst? Was ze dan goed en vries ze in.

Broccoli

Broccoli oogst je op dezelfde manier als de bloemkool, maar je moet wel het moment van oogsten goed in de gaten houden. Broccoli is het lekkerste als ze een mooie donkergroene kleur hebben. Wanneer de broccoli lichter wordt moet je hem direct oogsten. Hoe lichter de broccoli wordt, hoe minder smaak hij krijgt.

Paksoi

Paksoi is een zeer snelgroeiend koolgewas en is al een paar weken na planten te oogsten. Het oogsten kun je op twee manieren doen. Je kunt net boven de grond de hoofdstam afsnijden, maar je kunt de paksoi ook draaien waardoor hij afbreekt. Let er wel op dat dit net boven de grond gebeurd en niet veel hoger. Leg de paksoi na de oogst zo snel mogelijk in de koelkast, anders wordt hij slap. Je kunt de groente tot 3 dagen bewaren.

Prei

Bij prei is het belangrijk dat je hem niet zomaar uit de grond trekt of afsnijdt. Daarom kun je het beste met een spitbrok, riek of spa de grond net naast de prei oplichten. Nu kun je de prei makkelijker uit de grond halen. Was de prei en knip de wortels af. Je kunt de prei een paar dagen bewaren. Je kunt de prei ook invriezen, maar dan is het niet meer geschikt om te roerbakken. Wel kun je hem dan gebruiken in ovenschotels of soepen.

Rode kool

Wanneer je de kool groot genoeg vindt, kun je hem oogsten. Snijd de rode kool net onder de krop van de stam af. De buitenste bladeren zijn niet eetbaar en deze kun je het beste direct verwijderen. Wacht niet al te lang met oogsten, dan is de kans groot dat de kool openbarst en dan is hij niet lekker meer.

Sperziebonen

De sperziebonen plant heeft mooie bloemen. Nadat de bloemen zijn uitgebloeid gaan de sperziebonen groeien. Vanaf dat moment moet je ze in de gaten houden, want al binnen een week zijn ze klaar om te oogsten. Vervolgens moet je de bonen een voor een plukken. Pluk ze zo kort mogelijk voor het koken, dan zijn ze knapperig en heerlijk van smaak.

Wortels

Als je wil zien hoe dik de wortels al zijn, kun je het beste wat grond wegvegen tot de wortel zichtbaar wordt. Vind je de wortels dik genoeg? Dan kun je gaan oogsten! In de meeste gevallen kun je de wortels zo uit de grond trekken. Lukt dat niet? Gebruik dan een spitvork of schepje, steek zo diep mogelijk in de grond en licht de wortels met grond en al op. Direct na de oogst haal je de groene stengels van de wortel af. Wanneer je dit laat zitten is de wortel binnen de kortste keren zacht geworden. Ook hier geldt; eet de wortels zo snel mogelijk na het oogsten. Maar je kunt ze ook tot 2 dagen op een donkere en koele plek bewaren.

In augustus beginnen met je moestuin

Natuurlijk kun je ook in augustus beginnen met je moestuin. Alle benodigdheden koop je bij Eurofleur. Hier lees je wat je nodig hebt wanneer je begint. In augustus zul je vooral groenten zaaien en planten die je in de winter gaat eten. Hieronder een overzicht van wat je kunt planten/zaaien.

Inzaaien

  • Andijvie
  • Postelein
  • Raapstelen
  • Radijs
  • Rucola
  • Sla
  • Snijbiet
  • Spinazie

Planten

  • Andijvie
  • Broccoli
  • Chinese kool
  • Prei
  • Sla

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

kerst
Zelf een kerstkrans maken

In deze blog ontdek je waarom het zelf maken van een kerstkrans de perfecte manier is om een persoonlijk tintje aan je kerstversieringen toe te voegen.

Lees meer...
kerst
Hoeveel lampjes in de kerstboom?

Hoeveel kerstlampjes heb je nodig voor in de boom? En welke soorten kerstverlichting zijn er?

Lees meer...
tuinplanten
Winterbloeiers voor meer kleur

In deze blog leer je meer over vijf winterbloeiers die jouw tuin doen stralen, zelfs in de koudste maanden.

Lees meer...
kamerplanten
De 5 mooiste kerstplanten voor binnen

In deze blog ontdek je de vijf mooiste kerstplanten voor binnen die je niet mag missen.

Lees meer...
Vacatures