Maak je eigen minivijver
Wil jij jouw tuin of balkon uitbreiden met een vijver, maar wil of kan je daarvoor niet een groot gat in de grond graven? Dan is een minivijver de perfecte uitkomst. In deze blog vertellen we je hoe jij je eigen minivijver maakt en wat je ervoor nodig hebt.
Bak, teil of kuip?
Allereerst kies je een bak waar je de minivijver in gaat maken. Het klassieke product waar een minivijver in gemaakt wordt is een grote houten ton, deze staat vaak mooi bij een klassieke tuin op een plek waar veel groen groeit. Wil je een kleinere oplossing? Ga dan voor een afwasteil of plantenbak. Wil je juist een eyecatcher? Kies dan voor een oude metalen badkuip. Oké, dat is misschien niet meer een mini vijver, maar wel heel tof!
Heb je nog inspiratie nodig voor jouw minivijver? Check ons nieuwe Pinterestbord; vol minivijver inspiratie!
Let op; de bak moet waterdicht, vorstbestendig en minimaal 25 cm diep zijn. De ideale maten van een minivijver zijn: breedte 45 tot 60 cm & diepte 25 tot 50 cm
Zet je minivijver niet in de volle zon
Omdat je een kleinere vijver maakt, met minder water, warmt het water ook sneller op. Daarom is het niet verstandig om de vijver in de volle zon te zetten. In de halfschaduw staat de minivijver op de beste plek, dan krijgen de waterplanten ook nog wat licht.
Stappenplan: minivijver vullen
- Zet de bak of teil op de plek waar je hem wil hebben.
- Heb je een diepere bak? Vul de bak deels met grind, lavakorrels of stenen. Dit zorgt ervoor dat je een diepteverschil krijgt en meerdere soorten planten kunt plaatsen en creëer je nuttige bacteriën voor de vijver.
- Vul de bak met water. Het liefste met leidingwater, dit bevat kalk en is goed voor de planten. Let op; laat het water wel even op temperatuur komen.
- Is het water op temperatuur? Dan kun je de bak vullen met waterplanten. Kies een waterlelie (deze kun je in ons tuincentrum krijgen voor de juiste diepte). We hebben een groot assortiment waterplanten, dus kom vooral kijken welke soorten jij in je minivijver zou willen. Je kunt de planten plaatsen in speciale mandjes. Dit zorgt ervoor dat de wortels genoeg ruimte hebben om te groeien.
- Check of de planten niet te diep in het water liggen. Is dit wel het geval? Zorg dan dat je een verhoging maakt, anders gaan je planten het niet overleven.
- We adviseren om geen vissen in je minivijver te plaatsen. Er komen vanzelf andere dieren op je vijver af. Bijvoorbeeld; libellen, kikkers, padden en salamanders. Zorg er daarom ook voor dat zij de vijver in kunnen, door een opstapje of trappetje bijvoorbeeld.
Onderhoud van je minivijver
Natuurlijk moet je je minivijver wel blijven onderhouden. Algen groeien sowieso in de vijver, maar het kan zijn dat je vijver te groen wordt. Je kunt er dan voor kiezen om deze uit het water te vissen, maar je kunt ook nieuwe planten toevoegen. Hoe meer algengroei er in het water is, hoe meer voedingsstoffen voor planten er in het water zitten. Zorg er ook voor dat je de vijver regelmatig water toevoegt. In de zomer kan het water namelijk snel verdampen. De waterplanten moeten ook bijgehouden worden; denk aan het weghalen van uitgebloeide bloemen, uitdunnen, snoeien etc. Per plant is dit verschillend, dus kijk even naar wat jouw waterplanten nodig hebben qua onderhoud. En als laatste; houd één keer in het jaar een grote schoonmaak, bijvoorbeeld begin voorjaar. Dan kan jouw vijver er de hele zomer weer tegenaan!
Koop je minivijver bij Eurofleur
We hebben alles wat je nodig hebt voor jouw minivijver. Je vindt de producten op de buitenafdeling. Heb je vragen over jouw minivijver of wil je graag geadviseerd worden? Spreek één van onze medewerkers aan, ze geven je graag een passend advies!