Vleesetende planten; de soorten & verzorging!
Er zijn meer dan 500 verschillende vleesetende planten. In de natuur vind je de vleesetende plant op stikstofarme bodems, zoals moerassen. Je ziet ze overal ter wereld, maar worden steeds zeldzamer. Gelukkig vind je deze vleeseters ook in ons tuincentrum en kunnen ze jouw woonkamer behoeden voor spinnen en andere kleine insecten!
Vleesetende planten vangen de insecten op verschillende manieren. De geur en kleur zijn de voornaamste factoren waar de insecten op af komen. Hieronder hebben we drie verschillende soorten beschreven die allemaal op een andere manier hun prooi vangen!
Venusvliegenvanger (Dionaea muscipula)
Dit is de klapval. De venusvliegenvanger vangt zoals de naam al zegt voornamelijk vliegen, maar ook van spinnen is hij niet vies. Deze plant heeft een ‘mond’ met voelhaartjes. Wanneer er binnen een aantal seconden twee haartjes worden geraakt, klapt de mond dicht. Zodra de mond dicht is wordt het insect verteerd. Dit kan, afhankelijk van de grootte, tot wel 10 dagen duren.
Verzorging
De venusvliegenvanger voelt zich perfect op een lichte en zonnige plek. Wel heeft hij voldoende water nodig. Zet een schoteltje onder de plant, want hij functioneert het beste wanneer er genoeg water op voorraad is. Eigenlijk is kraanwater niet geschikt door de hoeveelheid kalk die in kraanwater zit. Regenwater is het beste water voor deze plant. In de winter hebben ze rust nodig en gaan ze in winterslaap. Zet de plant daarom zo’n 4 maanden in een ruimte waar het onder de 12 graden blijft.
Trompetbekerplant (Sarrancenia)
Deze vleeseter lokt de insecten met nectar in zijn ‘bekers’. Wanneer de insect in de beker is beland kan hij er niet meer uit door de gladde wanden van de bekers. Daarnaast zitten er in de bekers ook haartjes die naar beneden staan, waardoor de prooi niet kan ontsnappen. De plant verteert het insect door enzymen die lijken op maagzuur.
Verzorging
Ook de trompetbekerplant wil graag op een zonnige plek staan. Als het kan zelfs in de volle zon. Je merkt ook direct wanneer ze te weinig zon hebben, dan vallen de bekers om! Zet deze plant op een schoteltje want hij houdt van een watervoorraadje. In de winter heeft hij wat minder water nodig, dan moet de grond licht vochtig blijven.
Monkey Jars (Nepenthes)
Monkey Jars of bekerplanten zijn hangplanten met ‘bekers’. Het proces van insecten vangen is gelijk aan die van de trompetbekerplant. Hij lokt ze met een heerlijke geur en zodra de insect in de beker is, kan hij niet meer terug.
Verzorging
Deze vleeseter kun je beter niet in de volle zon hangen. Hij geeft de voorkeur wel aan een licht plekje, maar niet in direct zonlicht. Het is ook belangrijk dat je de grond vochtig houdt, maar laat geen water in de pot staan, dan verdrinkt hij. De Monkey Jars vinden het wel heerlijk als je ze af en toe besproeit.
Wil jij ook een vleesetende plant? We hebben een mooie voorraad in ons tuincentrum staan. Wanneer je nog meer informatie wil over deze planten, kun je dit vragen aan onze medewerkers. Zij vertellen graag over ons assortiment!