Wat te doen tegen wateroverlast in je tuin?
Elk jaar valt er net iets meer regen dan het jaar ervoor. Toch regent het minder vaak, maar als het regent dan gaat het flink tekeer. Die hevige regenval zorgt steeds vaker voor wateroverlast. Lees hieronder hoe je wateroverlast in je tuin kunt verminderen.
Regenton
Door een regenton aan te sluiten op de regenpijp, kun je regenwater opvangen en hergebruiken. Dit water is onder andere geschikt om de tuin mee te besproeien en het toilet mee door te spoelen. Hiermee bespaar je niet alleen geld, maar gebruik je ook niet onnodig drinkwater.
Met een regenton verminder je wateroverlast. De meeste regenpijpen eindigen in het riool. Bij hevige regenval lopen riolen vol waardoor het water op straat niet weg kan lopen. Bij Eurofleur koop je al een groene regenton vanaf €69,90 of een met een houtlook vanaf €76,50.
Vijver
Sommige mensen gebruiken een vijver als alternatief voor een regenton. Pas op met het regenwater afvoeren naar de vijver. Regenwater is zuurder en zorgt voor verandering in pH-waarde. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor waterplanten. Waterplanten zorgen voor zuurstof in het water en als deze afnemen, heeft dat ook gevolgen voor levende organismen in de vijver.
Genoeg groen
Steeds meer mensen betegelen hun tuin. Een betegelde tuin heeft namelijk weinig onderhoud nodig. Een groot nadeel hiervan is dat regenwater moeilijk wegzakt in de grond. Water zakt makkelijker de grond in als er meer groen aanwezig is. Denk hierbij aan borders en gras.
Waterdoorlatende alternatieven
Soms is een verhard deel van de tuin toch nodig, bijvoorbeeld voor een terras. Ook voor verharde ondergronden zijn er alternatieven waar het regenwater makkelijker in wegloopt. Denk aan grind! Naast dat grind sfeervol staat, kan regenwater er gemakkelijk in wegzakken. Als je toch liever tegels in je tuin wil, kun je de voegen tussen de tegels iets wijder maken. Het water kan tussen de tegels makkelijker weglopen.
Wist jij dit?
- Elke minuut valt er een miljard ton regen op aarde.
- In Nederland regent het 8% van de tijd. Die regenval is verspreid over zo’n 125 dagen. Dat betekent dus ook dat het gemiddeld 240 dagen per jaar droog is!
- De meeste regen valt in Apeldoorn. Gemiddeld valt er in Nederland 847 millimeter regen per jaar. In Apeldoorn is dat 925 millimeter per jaar.
Bij Eurofleur hebben wij allerlei producten waarmee je wateroverlast in je tuin kunt verminderen. We hebben genoeg groen en verschillende maten regentonnen. Meer weten over manieren om wateroverlast te verminderen? Vraag het een van onze medewerkers in ons tuincentrum in Leusden.