Voorjaarsbollen planten in het najaar
Het klinkt misschien een beetje gek, maar voorjaarsbollen plant je in het najaar. Dat betekent dat je even zal moeten wachten tot de bollen uitkomen. Geduld is immers een schone zaak en wordt beloond. In het voorjaar geniet je dan van een kleurrijke tuin!
Voorjaarsbollen
Vanaf eind september kun je voorjaarsbollen gaan planten. Voorjaarsbollen kunnen goed tegen de vorst en hebben juist de kou nodig om in het voorjaar goed te kunnen bloeien. Let op dat je echt voorjaarsbollen koopt en geen zomerbollen. Die moeten namelijk in het voorjaar geplant worden. Bij twijfel kan je dit altijd aan een medewerker van Eurofleur vragen.
Variatie
Het leukste aan bollen planten, is toch wel dat je in het voorjaar allemaal kleine sprietjes ziet uitbloeien tot één groot kleurspektakel. Hoe meer variatie in kleuren en vormen, hoe indrukwekkender. Plant bijvoorbeeld verschillende soorten tulpen. Tulpen heb je in allerlei kleuren en zelfs verschillende vormen.
Planten in het najaar
De beste periode om bloembollen te planten is vanaf eind september tot eind december. Ondanks dat bollen goed tegen vorst kunnen, kun je ze niet planten als het al vriest. De grond is dan te hard waardoor de bollen niet kunnen ‘vestigen’. Ook wanneer de grond heel erg nat is, kun je beter geen bollen planten. Dan loop je de kans dat de bollen verrotten. Houd dus rekening met de weersomstandigheden. Zodra je bollen koopt, kun je ze het beste zo snel mogelijk in de grond stoppen. Sommige bollen drogen namelijk vrij snel uit.
Bloembollen planten
Het planten van bloembollen is heel simpel. Maak een kuiltje in de grond en doe de bloembol hierin. Het kuiltje moet ongeveer 3 keer zo diep zijn als de lengte van de bloembol. Hoe diep de bol moet, hangt dus van de soort af. Zorg ervoor dat het puntje van de bol omhoog ligt. Dek de bloembol af met aarde en geef wat water. De bloem van een bloembol is al aanwezig in de bol en hoeft er alleen nog maar uit te komen. Daarom gebeurt het maar zelden dat bloembollen mislukken.
Anti-mollen bollen
Leuk en handig om te weten: er zijn bloembollen, bijvoorbeeld die van de keizerskroon, die enorm stinken. Zodra je die in de grond stopt, ruik je de lucht van de bollen niet meer. Wie het dan nog wel ruiken, zijn mollen. Ze blijven er dan ook zo ver mogelijk van vandaan. Je kunt de keizerskroon het beste in groepjes op meerdere plekken langs de rand van je tuin planten. Zo creëer je als het ware een natuurlijke erfafscheiding tegen mollen. Gekleurde bloemen in je tuin en geen last van molshopen. Win-win!
Bij Eurofleur hebben we een ruim assortiment bloembollen. Heb je vragen over bloembollen of over het planten ervan? Vraag het aan de medewerkers. Zij helpen je graag!