Hoe moet ik planten stekken? 3 manieren om planten te vermeerderen!

Hoe moet ik planten stekken? 3 manieren om planten te vermeerderen!

Tegenwoordig staan er in elke huiskamer wel een of meerdere planten. Hoe meer, hoe beter. Hoe leuk is het als je zelf je favoriete planten kunt vermeerderen? Het stekken van planten is makkelijker dan je denkt!

Een bladstek nemen

Hoe je moet stekken, hangt af van de soort plant. Zo moet je bij de ene plant een stek nemen van het blad en bij de andere plant van de wortels. Neem bijvoorbeeld vetplanten. Deze zijn makkelijk te stekken, omdat je hier alleen een blad hoeft af te snijden. Laat het afgesneden blad een dag indrogen en steek het vervolgens in een potje met (stek)grond. Je hoeft het stekje maar 1 keer per week water te geven.

Een wortelstek nemen

Bij sommige planten komen er vanuit de grond nieuwe plantjes omhoog. Deze planten zijn geschikt om wortelstekken van te nemen. Graaf het nieuwe plantje op. Doe dit bij voorkeur met je vingers zodat je goed kunt voelen hoe de wortels lopen. Als de wortels verwikkeld zitten, kun je deze zo hoog mogelijk afsnijden met een (scherp) mes. Probeer de stek met zoveel mogelijk wortels uit de grond te halen zonder de grote wortels van de moederplant mee te nemen. Zet de stek in een potje met grond en geef regelmatig water.

Een stengelstek nemen

Een andere manier van stekken is door een nieuwe stengel of uitloper van een plant af te knippen. Zorg ervoor dat je dit met een scherpe schaar of scherp mes doet. Als je dit niet doet, ontstaan er rafels in de stek wat ervoor kan zorgen dat de stek gaat schimmelen. Zorg ervoor dat de afgeknipte stengel tussen de 10 en 15 centimeter lang is. Haal de onderste bladeren van de stengel en zet de stengel in een potje met water. Belangrijk is dat het water schoon is en met regelmaat wordt ververst. Na verloop van tijd ontstaat er wortelvorming. Zodra er voldoende wortels aan de stek zitten, kan de stek verpot worden. Nu kan je plant écht gaan groeien!

Wat je wel moet doen bij het stekken

  • Gebruik stekgrond. Stekgrond houdt minder vocht vast wat voorkomt dat de wortels van de stek gaat rotten.
  • Gebruik stekpoeder. Stekpoeder gebruiken is niet noodzakelijk maar kan wel helpen bij het stekken van je planten. In deze poeder zitten voedingstoffen voor de stek die er onder andere voor zorgen dat de wortelvorming wordt geactiveerd. Hoe sneller de stek wortelt, hoe kleiner de kans dat er iets misgaat.

Wat je niet moet doen bij het stekken

  • Je stek in de vensterbank zetten. Zet je stek wel op een lichte plek maar nooit direct achter het glas in de zon. De nieuwe blaadjes zijn extra kwetsbaar en verbranden snel als je deze in de zon zet.
  • Je stek in een grote pot verpotten. De wortels van een stek zijn nog maar klein, waardoor het moeite heeft met water opnemen uit de grond. Het water zakt snel naar de bodem en in een grote pot kunnen de wortels van een stek daar niet bij. Zet daarom je stek eerst in een kleiner potje.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

kerst
Zelf een kerstkrans maken

In deze blog ontdek je waarom het zelf maken van een kerstkrans de perfecte manier is om een persoonlijk tintje aan je kerstversieringen toe te voegen.

Lees meer...
kerst
Hoeveel lampjes in de kerstboom?

Hoeveel kerstlampjes heb je nodig voor in de boom? En welke soorten kerstverlichting zijn er?

Lees meer...
tuinplanten
Winterbloeiers voor meer kleur

In deze blog leer je meer over vijf winterbloeiers die jouw tuin doen stralen, zelfs in de koudste maanden.

Lees meer...
kamerplanten
De 5 mooiste kerstplanten voor binnen

In deze blog ontdek je de vijf mooiste kerstplanten voor binnen die je niet mag missen.

Lees meer...
Vacatures