Hoeveel water heeft mijn plant nodig?
Weet jij wat jouw planten nodig hebben? Hoe vaak en hoeveel water ze nodig hebben, is per plant verschillend. Moet je nou bij gele bladeren meer of minder water geven? En wat nou als de bladeren zwart worden? In dit blog vertellen we je meer over de waterbehoeftes van planten!
Elke plant heeft water nodig
Het bewateren van je planten beïnvloedt de gezondheid van de plant. Water geven zorgt namelijk voor de transportatie van de voedingsstoffen. Denk nu niet: ik giet een hele emmer leeg in de pot. Te veel water is namelijk killing voor een plant. Je verzuipt de plant letterlijk.
Zorg er ook voor dat het water niet te koud is. Sommige planten zijn daar gevoelig voor. Kies hier dan voor water op kamertemperatuur of vang regenwater op in een ton. Regenwater bevat namelijk minder kalk en is dus beter voor jouw planten.
Gele bladeren?
Dan heb je je plant misschien wel te veel water gegeven, maar het kan ook zijn dat je plant in het licht gezet wil worden. Zet je plant op een lichtere plek en wie weet zijn de bladeren zo weer groen! Let op: zet je plant niet vol in de zon, niet alle planten vinden dit fijn.
Gele bladeren betekenen niet gelijk een te veel aan water. Het kan ook zijn dat je de plant te onregelmatig water hebt gegeven. Probeer je plant op regelmatige tijden water te geven en misschien knapt hij dan weer op.
Plant verliest alleen maar bladeren!
Ook in dit geval kan het gaan om te veel of te weinig water. Aan de grond kun je voelen of je de plant te veel of te weinig water hebt gegeven. Natte grond? Dan kan het goed zijn dat je te veel water hebt gegeven. Giet (wanneer mogelijk) het overtollige water weg en geef de plant een poosje geen water. Misschien is de plant dan nog te redden. Droge grond? Dan kan het zijn dat je te weinig of te onregelmatig water hebt gegeven. Geef de plant op regelmatige tijden weer wat water. Let op: start voorzichtig, door de droogte kun je de plant snel verdrinken.
Hoeveel water heeft mijn plant nodig?
Hoeveel water jouw plant nodig heeft, is afhankelijk van een aantal verschillende factoren. De afmeting van de plant, het soort grond, het seizoen en de standplaats van de plant hebben allemaal invloed op de waterbehoefte.
Hydrokorrels in de pot
Door absorberende korrels onder in de pot te leggen, het overtollige water verzameld zich tussen de korrels. Je kunt dit zien als een reservoir. Het water verdwijnt niet, maar de plant raakt wel verzadigd.
Maten van je plant en pot
Size does matter! Heb je een grote plant dan heeft deze meer water nodig dan een soortgelijke kleine plant. Ook de hoeveelheid bladeren is een factor voor de hoeveelheid water. Een plant met veel bladeren zal meer water verbruiken.
Hoe groter de pot, hoe meer aarde. Dus hoe meer water er door de aarde geabsorbeerd kan worden. De kans op verstikking van de wortels zal ook kleiner zijn bij een lekkere grote pot. Wel is het belangrijk om goed in de gaten te houden of je plant niet verdrinkt.
Temperatuur en licht
Hoe meer licht de plant krijgt, hoe meer water hij nodig heeft. Het kan al schelen om je plant 1 meter verder van het raam te zetten. Wanneer de temperatuur in huis stijgt, zal de plant ook meer water verbruiken Óók in de winter.
Handige tools voor het bewateren van de plant
Je hoeft het natuurlijk niet helemaal op eigen kracht te doen. Er zijn allemaal tools die jou kunnen helpen bij het bewateren van je planten. Wist je bijvoorbeeld dat er een speciale app is die jou alarmeert als je plant water nodig heeft? Maar er zijn ook bewateringssystemen voor de kamerplanten. De zogenaamde waterdruppelaars. Je vult deze met water en steekt de opening in de grond bij de plant. De plant zal zelf het water opnemen, maar kan niet verdrinken. Ideaal toch?
Geef je plant aandacht
Oké, het water geven is dus per plant verschillend. Maar de conclusie is dat iedere plant andere aandacht verdient. Op het etiket staat vaak al wel welke aanpak de plant nodig heeft. Vind je dit zelfs riskant? Dan kun je altijd nog wat waterdruppelaars inslaan!
Succes met het verzorgen van jouw planten!