Help de bij!
Ze zijn klein, zwart-geel en hebben je hulp heel hard nodig: de bijen! Wilde bijen en honingbijen zorgen voor bestuiving tussen bloemen en planten en zijn dus onmisbaar voor de natuur. Tijd om ze een handje te helpen met een bij-vriendelijke tuin.
Verwelkom de bij met een bijenhotel
Wilde bijen maken geen eigen nesten, maar leven in ‘huizen’ die ze tegenkomen. Wil je je nieuwe gasten maximaal van je tuin laten genieten? Zet dan een bijenhotel voor ze neer. Deze kan je zelf maken, maar ze zijn ook gewoon te koop in onze winkel. Bijen wonen trouwens liever niet in een gloednieuw huis, zet hem dus op tijd in je tuin, zodat het huis kan verjaren.
Van de bloemetjes naar de bijtjes
Zonder bijen geen bloemen en zonder bloemen geen bijen. Bijen hebben het hele jaar door gevarieerd voedsel nodig. Met deze tips maak jij je tuin het hele jaar door bij-proof!
Winter:
- Winterheide -> Deze eenjarige plant bloeit tussen december en april en tovert je tuin om tot een roze oase waar niet alleen jij, maar ook de bij blij mee is.
- Winterkamperfoelie -> Zodra het kwik boven de 5 graden stijgt maakt deze winterse struik volop nieuwe, witte bloemen aan.
Lente:
- Winterheide -> Alhoewel de naam anders doet vermoeden bloeit de winterheide vrolijk door tot april. Perfect voor een kleurrijke overgang van de winter naar de lente!
- Judaspenning -> Officieel is de judaspenning een tweejarige plant, maar hij zaait zich zo goed uit dat hij ieder jaar weer terugkomt en kleurrijke bloemen geeft.
Zomer:
- Lavendel ->We schreven het al eerder: leve de lavendel! En dat is niet voor niets: van juni tot oktober staat de lavendelstuik vól met witte, roze of donker violette bloemen die bovendien zó lekker ruiken dat je je in mediterrane landen waant. En niet onbelangrijk: de bij is er ook erg blij mee.
- IJzerhard -> In het voorjaar groeit hij vanuit het niets tot een plant van 1,5 tot 2 meter hoogte. En als hij eenmaal bloeit, bloeit hij langdurig en trekt hij allerlei vlinders en bijen aan.
- Vlinderstruik -> De naam zegt het al: de vlinderstruik is een echte vlinderlokker. Maar wist je al dat de grote paarse of witte bloempluimen ook heel goed zijn voor de bijen?
- Koninginnekruid -> Je vindt de plant langs beken, rivieren en bij bosranden. Of natuurlijk in je eigen tuin! Koninginnekruid is een perfecte plant voor tuinen met kleigrond en heeft opvallende, donkere, paarsbruine bladeren.
- Hemelsleutel -> Zet de hemelsleutel in de open grond of in een pot op het balkon en je hebt binnen de kortste keren bezoek van bloemzoekende insecten.
Herfst:
- Hemelsleutel -> Deze fleurige vetplant doet het niet alleen in de zomer goed; in de herfst bloeit hij ook nog vrolijk door!
- Herfstaster -> Deze zijn er in hoge en lage exemplaren. Ze geven witte-, roze- of lilakleurige bloemen en zorgen voor een nazomerboost in je tuin! Een vrolijke herfstbloeier in de bij-vriendelijke tuin.
- Klimop -> Altijd groen, past in elke tuin én doet het goed bij de bij. De klimop zorgt niet alleen het hele jaar voor een groene tuin, maar doet het ook goed bij de bij.
Planten of zaaien?
Natuurlijk kun je een ‘kant-en-klare’ plant kopen voor in je tuin, maar wat geeft er nu meer voldoening dan zelf je bij-vriendelijke tuin bij elkaar zaaien? Lees hier alle zaaitips die je nodig hebt.
Pas op met bestrijdingsmiddelen
Het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar is toch de moeite waard om te benoemen: pas op met bestrijdingsmiddelen. Deze kunnen namelijk giftig zijn voor de bij. Wist je dat je ook onkruid of slakken kunt bestrijden zonder gif?