Is jouw gazon in topvorm?

Is jouw gazon in topvorm?

Je gazon in topvorm krijgen én behouden; dat gebeurt niet zomaar. Er zijn een aantal stappen nodig om dit te bereiken. Wil jij jouw gazon nieuw leven inblazen? Begin dan in de lente! Wij leggen je hier precies uit welke je stappen je moet doorlopen.

Stap 1: Verticuteren

Verticuteren komt uit het Engels, namelijk van ‘vertical’ en ‘cut’. Dit houdt letterlijk in: de bovenste viltlaag verwijderen. Bij het maaien van het gras blijft er altijd een maaisel achter en dit wordt uiteindelijk een soort viltlaag. Deze laag van dood gras wordt in de loop van de tijd steeds dikker en harder. Uiteindelijk kan er geen lucht meer bij de wortels komen en kan het gras niet goed meer groeien. Door te verticuteren kan voedsel, water en lucht makkelijker in de bodem doordringen, wat van belang is voor een gezond gazon.

Verticuteren kan met een verticuteerhark en/of verticuteermachine. Werken met deze hark is behoorlijk zwaar, doordat er meer kracht mee moet worden gezet. Gebruik dit daarom alleen als je tuin klein is. Werken met een machine is ideaal voor een grotere oppervlakte! Hiermee ben je dankzij de ronddraaiende messen binnen no-time klaar!

 

Stap 2: Inzaaien

Na het verwijderen van de viltlaag, het mos en het onkruid, zit het zwaarste werk erop. Door het verticuteren kunnen er kale plekken in het gazon zijn ontstaan. Dit kan je het beste herstellen door er graszaad op te strooien. In de winkel hebben we Graszaad-Extra van ECOstyle, wat hier uiterst geschikt voor is. Dit mengsel kan worden gebruikt voor alle typen gazons, ontkiemt snel en is minder aantrekkelijk voor vogels dankzij een speciale coating.

Tip: zaai alleen wanneer het al enkele dagen 10°C of warmer is. Houd de bodem vochtig tot het graszaad mooi ontkiemd is.

 

Stap 3: Kalk strooien

Kwam jij tijdens het verticuteerproces veel mos tegen? Dan is de kans groot dat de ondergrond te zuur is; mos groeit namelijk uitsluitend in zure ondergronden. Dit betekent dat de pH-waarde verbeterd kan worden en dat doe je door kalk te strooien. Kalk zorgt voor de juiste zuurgraad (pH-waarde). Hiermee maak je de bodem weer gezonder en zal gras weer beter groeien. In ons assortiment vind je hiervoor AZ-Kalk van ECOstyle. Dit bevat sporenelementen en bacteriën voor een betere bodemstructuur en de juiste opname van voeding.

Tip: met de pH-Bodemtest van ECOStyle kan je zelf de zuurgraad van je gazon meten. Via de uitgebreide bijsluiter kan precies afgelezen worden hoeveel AZ-kalk per m2 nodig is om de juiste pH-waarde te bereiken.

 

Stap 4: Bemesten

En dan tenslotte: bemest het gazon voor gezonde groei. In de afgelopen stappen hebben we ons gefocust op het (opnieuw) gezond maken van de bodem. Nu is het tijd om het bodemleven weer te stimuleren, zodat het gazon er binnen de kortste keren weer mooi groen uitziet.

Bemest je gazon bij voorkeur met een organische meststof om zogenaamde ‘verbranding’ te voorkomen. De organische mest Gazon-AZ van ECOstyle stimuleert het bodemleven en een goede bodemstructuur. Dit zijn dé voorwaarden voor een gezonde groei en sterke grasmat. De mest kan bij elk weertype worden gestrooid.

 

Let op: t/m 28 april 2019 ontvang je 20% korting op de meststoffen van ECOstyle en Pokon!

Bekijk hier alle lopende acties!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

kerst
Hoeveel lampjes in de kerstboom?

Hoeveel kerstlampjes heb je nodig voor in de boom? En welke soorten kerstverlichting zijn er?

Lees meer...
tuinplanten
Winterbloeiers voor meer kleur

In deze blog leer je meer over vijf winterbloeiers die jouw tuin doen stralen, zelfs in de koudste maanden.

Lees meer...
kamerplanten
De 5 mooiste kerstplanten voor binnen

In deze blog ontdek je de vijf mooiste kerstplanten voor binnen die je niet mag missen.

Lees meer...
kamerplanten
Amaryllis: dé blikvanger tijdens de feestdagen

De Amaryllis, met haar majestueuze bloemen en elegante uitstraling, is een geliefde plant onder bloemenliefhebbers.

Lees meer...
Vacatures