Tuintips oktober 2018

Nadat in september weer ‘normaal’ regen is gevallen en de temperaturen weer naar een gemiddeld niveau zijn gezakt, kan de balans in de tuin worden opgemaakt. Hier en daar zijn verdroogde rhododendrons en buxus te zien, die vervangen moeten worden. Ook zijn er veel verdrogingsverschijnselen, maar wat vooral opvalt is hoe veerkrachtig de natuur is. Hoe groen alles in korte tijd weer is geworden.

Planttijd

Oktober is de plantmaand bij uitstek. Zowel bladverliezende als wintergroene heesters kunnen nu uitstekend geplant worden. De groenblijvende heesters hebben nog voldoende tijd om goed beworteld de winter in te gaan, dankzij de nog warme bodem. Om deze reden worden nu ook veel planten verhandeld die ‘vers’ zijn opgepot, dat wil zeggen uit de grond gestoken en in de pot gezet. Veel coniferen worden verhandeld als kluitgoed; uit de grond gestoken en met een netje erom. Diverse haagplanten worden vanaf half oktober verkocht als wortelgoed. We hebben het dan over bijvoorbeeld beuk, haagbeuk en liguster die gebost worden opgekuild en per stuk of per 10 worden verkocht. Vers opgepotte planten, kluiten en wortelgoed zijn verhoudingsgewijs veel goedkoper dan potgekweekte planten. Rozen zijn er nog volop, de winterviolen zijn er weer evenals de kleine winterheestertjes om potten en bakken mee te vullen. Verder heeft Eurofleur een ruim sortiment vaste planten, voorjaarsbollen, klimplanten en fruit.

Winterklaar maken

Oktober is ook de maand waarin de tuin doorgaans winterklaar wordt gemaakt. Er wordt nog een keer bemest (geen stikstofrijke (N) mest gebruiken), bij de laatste maaibeurten van het gazon wel het gras verwijderen. Dit gras verteert in onvoldoende mate. Maai het gras ook niet te kort. Haal afgestorven plantenresten uit de vijver en reinig eventueel de bodem met een schepnet. Vergeet ook de eventuele vijverpomp en filter niet te reinigen. U kunt deze opslaan in de schuur (vijverpomp in emmer water) of terugplaatsen in de vijver. Span een net over de vijver indien sprake is van hinderlijke bladval. Verwijder gevallen blad van het gazon en uit de dakgoten.

MAAK DE TUIN NIET TE NETJES! Natuurlijk toont een opgeruimde tuin beter dan een tuin waar niets aan gebeurt.  Echter vogels zijn gebaat bij een tuin waar blad en afgestorven plantmateriaal gewoon blijft liggen. De grond bevriest minder snel en ze zullen tussen de resten makkelijker voedsel vinden. Dit voedsel bestaat uit insecten, zaden, wormen en dergelijke, die juist aan de oppervlakte zitten vanwege de beschermende laag. Ook vormt dit een natuurlijke bescherming van de planten. Egels kruipen graag weg in een bladhoop. Na de winter kunnen de resten worden verwijderd, op de composthoop gegooid of door de grond gespit.

Buxusmot

Tot oktober was het flink raak met de buxusmot in Midden-Nederland. In tuintips juni heb ik daar uitvoerig bij stilgestaan. In principe is het nu gedaan met de vreterij van de rups. Vanaf maart kan de cyclus weer opnieuw beginnen met alle ergernissen van dien. Hierbij kunt u een aantal overwegingen maken.

  • Buxus vervangen door nieuwe buxus, voor als u buxus niet los kunt laten. Het probleem is hiermee niet opgelost
  • Buxus vervangen door goed gelijkende Ilex crenata ‘Dark Green’. Deze lookalike is wel flink duurder maar de buxusmot mot deze plant niet.
  • Buxus vervangen door eens wat anders; vaak een kwestie van ‘de knop om’
  • Regelmatig spuiten met b.v. Decis. Middelen op basis van Pyrethroiden zijn niet milieuvriendelijk, dus volg goed de aanwijzingen op de verpakking.
  • Een biologisch, milieuvriendelijk, middel is voorhanden via internet.

Composthoop/container

In deze tijd van het jaar komt er veel tuinafval vrij. Resten van groenten en kruiden, bladafval, bloemen, vruchten etc. kunnen prima verwerkt worden op een composthoop of in een compostbak. Ook keukenafval kan toegevoegd worden ( met uitzondering van vleesresten en gekookte groente). Hierbij kunt u evt. compostversneller gebruiken. Door een plastic zak vol te proppen met blad, krijg je na een jaar prima bladcompost. Als u een grote tuin heeft, kunt u ook een aantal m3 compost laten storten, of in big bags neer laten zetten. Uiteraard zijn er ook zakken siertuincompost te koop. Waarom composteren? Grondverbetering; minder droogtegevoelig; stimulering bodemleven; voedingsstoffen betere beworteling planten, dus sterker en gezonder; minder gevoelig voor ziekten en plagen.

En verder

Last van muggen? De geur van lavendel jaagt ze weg. Ook knoflook, citroengras, goudsbloem en munt zijn planten waar muggen niet dol op zijn. Net als katten. Maak hoekjes met potten en bakken met najaars heestertjes, herfstasters, bolchrysanten en pompoenen/sierkalebassen. Uit de tuin zijn vaak mooie boeketten te oogsten b.v. met malustakken met appeltjes, hulst met of zonder bessen, graspluimen, kronkelhazelaar, bloemen van vasteplanten, bloemtak van vlinderstruik.

Oktober is een maand om lekker te klussen in de tuin en om eens wat te veranderen of toe te voegen; een straatje leggen, nestkastjes maken voor de vogels, een pergola voor mooi bloeiende klimplanten, tuinverlichting, een insectenhotel en een afdakje voor open haard hout (ook handig om kwetsbare planten te laten overwinteren).

 

Toon filters Verberg filters

Filter producten

Vacatures