Tuintips november 2020

Nu de wintertijd weer is ingegaan, wordt het weer vroeg donker. De temperatuur ligt tussen de 6 en 7 graden en het weer is in de meeste gevallen somber, kil en nat. We kunnen ons natuurlijk verschuilen in kerstsferen, maar we kunnen ook energie opdoen tijdens de mooie dagen die zijn deze maand. Frisse buitenlucht is belangrijk in de coronatijd, enerzijds om je zinnen te verzetten en anderzijds om vitamine D ‘op te snuiven’.

 

Je tuin ‘kleuren’

Er zijn genoeg planten die attractief zijn, door vorm, bloemkleur, bladkleur. De meeste mensen gaan in het voorjaar naar het tuincentrum en kopen daar planten die ze mooi vinden. Dan worden er planten gekocht die op dat moment mooi zijn; dit is vaak een momentopname. En dan ook juist het moment dat de planten in bloei staan! Maar, elk seizoen heeft zo z’n eigen visueel aantrekkelijke planten en charme. Wil je dus in de late herfst en vroege winter de tuin aantrekkelijk maken? Ga dan in de nazomer en herfst planten kopen die je op dat moment mooi vindt!

 

Plantkeuze

Het kan lastig zijn om keuzes te maken. Hoe combineer ik planten; hoe groot worden ze, hoe moet ik ze behandelen, welke soorten kunnen er goed bij elkaar? Je kunt veel inspiratie opdoen in je eigen buurt. Loop eens een rondje door de buurt, wat vind je mooie tuinen en plantsoenen? Welke soorten je ongetwijfeld tegenkomt zijn de krulhazelaar met die mooie gekronkelde takken, de rode twijgen van de Cornus alba ‘Sibirica’, de uitbundig bloeiende herfstasters, de herfstanemonen, de altijd bloeiende Geranium Rozanne, laatbloeiende vaste Fuchsia’s, Skimmia, sierappel Malus Red Sentinel. Maak foto’s van de planten die u mooi vindt als geheugensteun.

 

Bladval

Het blad valt nu volop van de bomen. Voor het gazon is het verstandig om de bladeren tijdig te verwijderen. Rottend blad op het gazon werkt verstikkend en verzwakt de graszoden. Tussen heesters en bomen mogen de bladeren juist wel blijven liggen. Het werkt beschermend en de ondergrond zal minder snel bevriezen.

Insecten en wormen blijven iets meer aan de oppervlakte. Voor vogels is het in vorstperiodes dan makkelijker eten te vinden. Egels zijn gebaat bij een hoop bladeren in een hoek van de tuin. Hierin doen zij hun winterslaap. Zo komt er letterlijk meer leven in de tuin.

Zorg daarnaast dat de dakgoten geleegd worden als al het blad van de bomen is gevallen. Blad in de vijver kun je voorkomen door een net te spannen, of het met regelmaat eruit te scheppen.

 

Vorstgevoelige planten

Vorstgevoelige planten in pot kun je alvast een beschermde plek geven, tegen een zuidgevel of onder een afdak. Voor planten die helemaal geen vorst kunnen verdragen kun je alvast plek inruimen in bijvoorbeeld de schuur of op zolder. Het liefst in een lichte en onverwarmde ruimte. Ventilatie is daarbij gewenst.

 

Vijver

Heb je een pomp in de vijver, dan kun deze schoonmaken en in de schuur in een emmer water (tegen uitdroging van de rubbers) laten overwinteren. De enige reden om de pomp in de vijver te laten, is voor de watercirculatie. Het oppervlak zal dan minder snel dichtvriezen. Afgezien van het verwijderen van wat dode plantenresten en blad kunt u de vijver het best met rust laten.

 

Planten

Het planten van bomen, heesters, bollen, coniferen e.d. dergelijke kan nog gewoon doorgaan. Ook is het een goede tijd om een haag aan te planten of aan te vullen. We hebben hiervoor o.a. de beuk, haagbeuk, liguster en diverse haagconiferen beschikbaar. Ook in pot hebben we diverse opties. Denk aan de klein- en grootbladige hulst, kardinaalshoed, laurier, viburnum en olijfwilg. Ook is het de ideale tijd om fruitbomen en rozen te planten.

Voor potten en bakken hebben we een groot scala aan kleine heestertjes, zoals skimmia, viburnum, conifeertjes, gaultheria, heide, etc. Ook violen zijn er nu volop. Hiermee maak je kleurige tafereeltjes voor op de tuintafel, langs de oprit, op het balkon of naast de voordeur. Voorjaarsbollen zijn nog volop te koop en kun je deze maand nog planten. Er zijn diverse verwilderingsbolletjes, die gewoon in de grond kunnen blijven zitten. Twijfel je of de bol kan overwinteren? Vraag dit dan aan onze medewerkers!

 

Winterstek

Veel struiken kunnen gestekt worden, het is daar nu de perfecte tijd voor. Het is ook nog eens leuk om te proberen als je dit nog nooit hebt gedaan. Dit kun je doen met de Roos, Forsythia, vlinderstruik, kornoelje, bessenstruik etc. Neem stukken van zo’n 20 cm en steek ze voor de helft in de volle grond op een beschutte plek.

 

Dieren

Voor vogels en andere dieren hebben we een zeer uitgebreid assortiment aan voederhuisjes, nestkastjes en allerlei lekkernijen voor de winterperiode.

Heb je een eik in de tuin of in de buurt? Dan is de kans aanwezig dat je in het voorjaar een probleem hebt door de eikenprocessie rups. De rups heeft zijn eitjes al in de boom geplant en komen in het voorjaar uit wanneer de temperaturen weer omhoog gaan.

Kool- en pimpelmezen verslinden gelukkig een grote hoeveelheden van deze eitjes. Zorg daarom voor een geschikte nestkastjes voor deze vogels. Alle beetjes helpen, toch? Misschien een leuke Sinterklaastip!

 

Overig

  • Gebruik je de buitenkraan niet meer? Sluit deze dan vast af.
  • Stop lichtjes in een uitgehold pompoen. In combinatie met bijvoorbeeld asters, besplantjes en bladeren maak je sfeervolle hoekjes.
  • Blad kan ook op de composthoop, dit geeft mooie bladaarde.
  • As van de open haard kan gewoon in de tuin worden gestrooid. Dit helpt de bodem verbeteren.
  • Strooi kalk en een laag compost in de tuin; beiden zijn bodemverbeterend.
  • Gras kan in november gerust nog een keer gemaaid worden. Pas wanneer de temperaturen onder de 5 graden komt stopt het gras met groeien.

 

Toon filters Verberg filters

Filter producten

Vacatures