Tuintips januari 2018

Na de decembermaand met veel sfeer, lekker eten, gezelligheid en erbarmen voor elkaar en de dieren (lees: vogeltjes) buiten, volgt een maand waarin de draad weer wordt opgepakt. We ruimen de boel op, gaan weer aan het werk en laten het buitenleven voor wat het is. Daar is op zich niets mis mee; in januari zijn er weinig tuinzaken die in februari of maart ook niet zouden kunnen.

Toch wil ik de zorg voor de vogels er even uitlichten, omdat de winter eigenlijk nu pas gaat beginnen. Zolang het niet vriest zullen ze het wel redden, maar bij een langere vorstperiode wordt bijvoeren zeer gewaardeerd. Vitamines en vetten zijn belangrijk en vermijd teveel zouten, zoals in brood.

Bij tuincentrum Eurofleur vind je een scala aan voederartikelen. Vogelpindakaas is i.t.t. gewone pindakaas goed voor de vogels, met name omdat hier geen zouten inzitten. Waar u zelf voor kunt zorgen zijn de vitamines. Fruit en de resten daarvan zijn prima. Als een gebrek aan vitamines dreigt, gaan de vogels op zoek naar jonge knoppen van Forsythia, krokussen en diverse andere gewassen. Dit kan flinke vraatschade opleveren.

Een ander aandachtspunt dat ik wil aanstippen is het bekalken van de tuin, met name het gazon. De tuin (en daarbij de natuur in het algemeen) verzuurt langzamerhand door met name de zure regen. Dit speelt vooral op zandgronden. Op zure gronden worden voedingsstoffen mondjesmaat afgestaan aan de planten. Hierdoor kan gebrek optreden wat zich vooral en eerst manifesteert in gazons d.m.v. vergeling, verminderde groei en mosvorming. Tuinkalk zorgt ervoor dat de pH-waarde verhoogd wordt, wat resulteert in betere opname van de voedingsstoffen.

Korrelkalk kan op elk moment worden gegeven. Poederkalk is beter bij nattigheid, omdat het nogal kan stuiven.çKalkgiften in coniferen-/heidetuinen is niet zinvol.

  • Veel bomen/ heesters kunnen gesnoeid worden. Laat wintergroene planten zoveel mogelijk met rust, zo ook de vroegbloeiende struiken.
  • Bladverliezers kunnen prima geplant worden. Met bladhoudende planten beter wachten tot eind februari/maart als je geen risico wilt lopen.
  • Druiven niet meer snoeien
  • Bloei in januari: kerstroos, winterjasmijn, winterheide, toverhazelaar, Viburnum Ch. Lemont
  • De takken van de afgedankte kerstboom kan dienen als beschermmateriaal voor de kwetsbare planten.
  • Een tijdelijk bevroren vijver (enkele dagen) is niet erg. Als het langer duurt kun je door een pan heet water op het ijs te zetten, gaten creëren.
  • Controleer de opgeslagen bollen, knollen en kuipplanten op uitdrogen en schimmelvorming.
  • Gebruik bij gladheid geen strooizout, maar zand. Strooizout verpest het wortelmilieu van planten, met als gevolg vergeling en vermindering van groei.
Toon filters Verberg filters

Filter producten

Vacatures